Una dintre cele mai binevenite inovații pe care le-a făcut tehnologia pentru viața noastră de zi cu zi este periuța de dinți electrică. Sigur, nu trebuie să fiți de acord cu mine, dar probabil cei care au suferit vreodată de o durere insuportabilă de dinți îmi vor da măcar puțină dreptate.

În urma unei experiențe traumatizante soldate cu un semi-leșin pe scaunul torturii dintr-un cabinet stomatologic, mi-am promis că voi avea grijă sporită de dinții mei, așa că am un întreg ritual de îngrijire ce presupune periuță electrică, ață dentară, irigator bucal, schimbarea pastei de dinți în mod frecvent, apă de gură fără alcool și periaj obligatoriu de două ori pe zi.

Marea problemă e că nu am noroc absolut deloc cu periuțele electrice, care se strică atunci când mă aștept mai puțin și, de regulă, îmi cumpăr alta imediat după. Așa am avut de-a face cu periuțe electrice foarte ieftine, cumpărate din supermarket, dar și cu periuțe care au costat poate de 10 ori mai mult și au dat randament câteva luni – un an, apoi și-au dat obștescul sfârșit în vreo dimineață când mă grăbeam.

Ultima dintre periuțele electrice stricate m-a speriat de vreo două ori destul de tare. Fiind singură acasă în vara ce-a trecut, chiar și fără pisici, care au o viață socială mult mai intensă decât am avut eu vreodată, am auzit o bufnitură puternică în baie. Gândul că cineva încearcă să intre în casă pe geamul de la baie și că trebuie să-l scot afară de urechi, m-a înfiorat un pic. M-am înarmat cu ce a fost la îndemână, o vază cu trandafiri proaspăt culeși, și am mers să verific ce se întâmplă.

Când colo, invadatorul înalt și atletic din mintea mea, capabil să escaladeze un zid și să se infiltreze pe un geam de 50 cm pe 50 cm era nimeni alta decât periuța de dinți electrică, fără reproșuri până atunci, care pornise singură, făcuse break dance pe raftul de sticlă și a alunecat pe podeaua de gresie. A mai avut un episod de pornire bruscă, dans pe balans de capăt rotativ și zbang zgomotos pe gresie în miez de noapte și nici că nu a mai funcționat de atunci. Bine că nu s-a întâmplat de Halloween, că aș fi crezut că e periuța bântuită.

Așa am început să caut altă periuță online și am ajuns să-l întâlnesc pe Aeno (nici nu știu să-i citesc numele, dar mie mi se pare a fi latinesc, iar în latină grupul ”ae” se citește ”e”, deci ar fi ”Eno”, în Ardeal având multiple înțelesuri – eeee, no!😊).

Am dat de Aeno întâmplător, scrollând într-o dimineață în aplicația magazinului meu preferat cu de toate (dar tehnologia Aeno se poate cumpăra și de aici) și am zis să-i dau o șansă, mai ales că nu auzisem de brandul acesta, aflat în portofoliul ASBIS România, și mi s-a părut că periuța sonică Aeno DB6 oferă multe funcții pentru un preț decent.

Știu că nu-i ok să judeci un lucru după aspect și că denotă superficialitate, dar zău că Aeno DB6 e cea mai frumoasă periuță de dinți pe care am avut-o, până acum preferându-le pe cele albe cu capete rotative. Aeno DB6, la fel ca toate aparatele inteligente Aeno, are un design elegant, minimalist, negrul se îmbină frumos cu argintiul și-mi inspiră liniște și discreție. În plus, a venit ambalată atent, în cutie de carton reciclabil, fără plastic, ceea ce e de apreciat, și am găsit de cumpărat o carcasă de călătorie special făcută pentru acest model, deci nu mai trebuie să-mi bat capul cu probleme existențiale de tipul ”în ce-mi pun periuța când plec undeva?”.

Funcțiile oferite sunt multe pentru o periuță sonică la minunatul preț de 179 lei, rivalizând cu periuțe mai scumpe, cele mai importante specificații fiind: 46.000 de vibrații pe minut, 5 moduri de curățare și, atenție, 40 de zile fără încărcare. Cel mai mult îmi place că pot să controlez mai bine periajul, în comparație cu o periuță cu capăt rotativ, și am redus semnificativ, spre zero, eventualele sângerări gingivale.

Timp câștigat acasă, reinvestit în succesul tău

Pe lângă periuțele electrice, brandul Aeno oferă multe alte produse smart pentru casă, de la încălzitul inteligent la curățenie, gătit și purificarea aerului. Nu pot să zic că am rămas indiferentă față de posibilitatea de a controla electrocasnicele din casă prin intermediul unei aplicații de pe telefonul meu și am studiat un pic oferta online să văd ce mi s-ar potrivi. Ce poate fi mai 2023 de atât?

Nu știu alții cum sunt (sper că mai liniștiți), dar eu am niște piticuți pe creier care nu mă lasă să stau liniștită dacă sunt treburi de făcut prin casă și-mi place să fie curățenie deplină mereu, mai ales că locuiesc cu mine și pisicuțe care au acces în exterior, iar când prind o zi ploioasă, fac opere abstracte din șiraguri de urme de lăbuțe pe unde merg.

Îmi plac ordinea, disciplina și am încercat să-mi educ tendința de a procrastinare în ultimii ani, inducându-mi ideea că nu e în regulă să amân ceva ce ar dura 20-30 minute, cât mi-ar lua, de exemplu, să aspir și să spăl pe jos, decât să las să se adune mizeria și dezordinea până nu o să mai am pe unde să calc, nu o să am haine curate să îmbrac și o să mă simt în pericol când o să trec pe lângă chiuvetă, că poate se prăbușește muntele de vase murdare peste mine.

În același timp, am tendința să aleg să fac lucrurile mai ușoare mai întâi și să rămân fără energie când trebuie să iau taurul de coarne și să trec la task-urile alea dificile și lungi, dar care, odată îndeplinite, aduc cea mai mare satisfacție.

Fiind foarte conștientă de felul meu de a fi, îmi dau seama că, dacă aș putea ca prin minune să înjumătățesc timpul pentru micile treburi zilnice din casă, precum curățenia sau gătitul, sau să folosesc aparate inovatoare care să mă lase să-mi văd de treabă, aș câștiga timp pentru mine și proiectele pe care le tot amân și le ascund în spatele lui ”trebuie să fac ceva absolut neimportant și care o să-mi muște din timp”. O mușcătură de o oră, două, trei, câteva zeci de 5 minute și jumătate de zi a zburat.

În cartea lui Brian Tracy, Începe cu ce nu-ți place (în engleză: Eat that frog!), autorul e de părere că e perfect în regulă să nu ai timp pentru absolut toate lucrurile care trebuie făcute și că, acordând prea multă atenție sarcinilor mici, ajungi să nu mai ai energie sau timp pentru ceea ce contează cu adevărat, pentru ceea ce ar putea să facă diferența și să te ajute să progresezi.

Îți sună cunoscut?

Ești împărțit/ă zilnic între: gătește, ai grijă să nu se ardă carnea, fă curățenie, aspiratorul într-o mână, telefonul în alta și ochii la laptop, căci task-urile alea nu se îndeplinesc singure, plânge copilul, parcă e prea frig în casă, speli pe jos și iar lași mici bălți cu mopul ăla deja murdar, calcă hainele cu atenție, să nu pară că ai dormit cu ele. Fă totul și ia-o de la capăt a doua zi.

Brian Tracy compară fiecare dintre sarcinile zilnice care ne consumă timp cu mâncatul a diferite animale. Cred că toate treburile de acasă ar fi echivalentul unui elefant uriaș. Nu zic că monotonia zilnică a lui ”trebuie să fac” e lipsită total de farmec, dar poate că viața merită trăită și altfel. Mai liber, mai relaxat, mai împlinit.

Aparatele smart te lasă să te concentrezi pe lucrurile importante și preiau ele o parte din munca din casă. Cum să-ți îndeplinești toate obiectivele dacă atenția ta e în o mie de părți? Cu cât e puterea de concentrare mai mare, cu atât o sarcină e îndeplinită mai rapid si succesul e mai aproape.

Exact asta ne spune și Regula 80/20 sau Principiul Pareto, care și-a primit numele după cel care l-a formulat prima oară, italianul Vilfredo Pareto, în 1895, care postulează că 20% din lucrurile pe care le realizăm sunt răspunzătoare pentru 80% din succesul pe care îl avem.

Esența Principiului Pareto, aplicat în managementul timpului, marșează tot pe importanța și prioritatea pe care ar trebui să o acordăm sarcinilor de care ne ferim pentru că ni se par grele sau de care ne temem pentru că le-am putea greși, când rezultatele acestora ar putea să fie mult mai valoroase decât ale lucrurilor pe care le facem în mod repetitiv, fiind parte din rutină.

Deci, aspiri toată casa sau înveți un skill nou timp de o oră, de două ori pe săptămână, care o să ajute să evoluezi pe plan personal și profesional?😁

Grea alegere, nu?

Eu aș învăța spaniolă, că o tot amân de câțiva ani, iar aspiratorul robot Aeno RC4S ar face curățenie în locul meu. Sau aș ieși la o plimbare cât timp aparatul sous vide AENO SV1 ar face o mâncare delicioasă, suculentă și sănătoasă. Da, există așa ceva, și eu am fost uimită că cineva s-a gândit să creeze un aparat pentru gătirea alimentelor în vid, în suc propriu, păstrând întregul buchet de arome, vitamine și minerale ale preparatelor.

Cred că aparatul inovator pe care mi-l doresc cel mai tare este blenderul capabil să și gătească. Mă refer la blenderul pentru gătit AENO TB1 care știe să facă supe, terci de ovăz perfect pentru micul dejun, să fiarbă legume pe aburi, să încălzească laptele, pe lângă clasicele funcții de mărunțire și amestecare, numai bune pentru preparatul mâncării bebelușilor, pentru un milkshake spumos sau un smoothie delicios și dulce.

Ce au în comun toate aceste aparate inteligente Aeno?

  • designul contemporan – se integrează cu ușurință în orice casă, indiferent de stilul ei
  • le controlezi prin aplicație
  • câștigi timp pentru tine
  • nu mai faci risipă de energie

Pentru SuperBlog 2023

Un gând despre „Electrocasnicele smart, o viață mai liniștită

Lasă un comentariu