Fiecare om ajunge în acel punct din viață când se oglindește în ceilalți și realizează că timpul trece mult prea repede (fiți atenți, vă rog, la delicatețea exprimării mele, nimeni nu a pomenit despre maturizat/îmbătrânit aici, nici nu o va face).

Se poate să fie momentul în care un copil îți spune ”tanti” sau ”sărumâna” pentru prima oară, când colegii mai tineri povestesc că au fost în club noaptea trecută, nu au dormit deloc și arată fresh, ca după o săpătămână de vacanță, iar tu ai dormit mai mult de opt ore noaptea trecută, ceea ce ți-a provocat dureri de spate și zici un ”hop ș-așa” când te ridici de pe scaun.

Se poate să fie momentul când realizezi că mulți dintre tinerii născuți după anul 2000 sunt deja majori și te privesc ciudat când le spui că tu ești din 1990 și un pic, e ca și când le-ai spune că te-ai născut la 1900 toamna, ești prăfuit ca o sticlă de vin ținută într-un beci rece pentru câteva decenii și vor trebui să te învețe cum să te conectezi la ”vifi” sau să apeși pe butoane imaginare pe o sticlă colorată, căci tu nu știi ce e un display.

Se poate să fie în supermarket, când te enervezi că iar au schimbat dinamica produselor, și tu trebuie să-ți refaci stocul de ulei și făină pentru că o să-ți faci de cap în weekend și o să prepari două feluri de mâncare și o duzină de brioșe, cât să ai pentru toată săptămâna.

Pentru mine, acel moment a fost când oamenii din jurul meu au început să se căsătorească și să aibă copii. Totul a început timid, cu două foste colege care s-au căsătorit imediat după terminarea facultății. Eh, și așa erau într-o relație din liceu, ce era să se întâmple?

Apoi, pe măsură ce te apropii de 30 de ani, vezi săptămânal pe rețelele de socializare că cineva a pus poze de la cununia civilă și te cheamă la nuntă, altcineva s-a logodit, două cupluri au nimerit în luna de miere în același loc și multe mămici și tot atâția tătici postează poze de la sesiuni foto profesioniste alături de bebelușii sau un pic mai măriceii lor.

Apoi se întâmplă ceva incredibil în imediata ta apropiere, prietena ta cea mai bună te anunță că va avea un copil, vine pandemia și nu vă vedeți o perioadă îndelungată din cauza restricțiilor și a programului ei de proaspătă mămică, micuța ei crește și crește, iar când mergi la ea acasă, după un an, bam! ea e mare cât o păpușă superbă care învață mersul și totul în jur e childproof, dar îți dai seama că sunt șanse chiar și tu să te topești și să ai nevoie de siguranță și protecție.

Practic, sunt mătușă și nu înțeleg multe dintre lucrurile noi apărute în apartamentul lui Ralu. Mi-a vorbit mult, în ultimul an, despre conceptul de childproofing sau, pe românește, protecția copilului în locurile din casă (și nu numai) unde acesta își petrece timpul, prin utilizarea unor obiecte special concepute pentru a diminua riscurile unei accidentări.

Știu de la ea că există cărți care te învață cum să pregătești casa pentru un copil gata să exploreze orice colțișor, că există chiar o asociație internațională pentru mamele care vor să învețe despre protecția copilului, dar și numeroase magazine de unde poți să cumperi o gamă întreagă de ”unelte ale grijii și atenției sporite”, printre care Empria, specializat pe ceea ce se numește puericultură mică și premiat pentru evoluția pe piața produselor de siguranță pentru copii și adulți cu nevoi speciale.

Cât micuța lui Ralu se plimba copăcel din brațe în brațe, am putut observa că au dispărut mobilele de sub ferestre și că dinamica întregului apartament s-a schimbat: au apărut benzi moi pe muchiile și colțarele mobilelor, siguranțe pentru prize și ferestre, nu mai există sertar fără blocatoare sau ușă de dulap la care copila ar putea ajunge, scara ce duce la mansardă are plasă de protecție, iar în balcon sau în baie nu poți intra fără să dezactivezi sistemul de protecție. Cât despre pat, să nu mai zic. Niște bariere uriașe sunt înfipte pe lateralele patului, astfel încât micuța să nu se rostogolească atunci când mami pleacă de lângă ea, chiar și pentru câteva minute.

Pentru mine, toate lucrurile acestea făcute să ofere protecție pentru copii m-au făcut să mă simt ca și când aș fi intrat într-un univers cu totul nou, în care imaginația nu are limite. I-am aruncat o privire cu subînțeles iubitului meu, iar singura lui replică, după ce am plecat din vizită, a fost:

”Evident că mă gândesc la ceea ce te gândești și tu, iubire.”

Și așa am hotărât să ne luăm bariere XXL pentru pat.

Cinci produse pentru protecția copiilor care pot fi folosite și în viața de cuplu

Unele produse folosite pentru siguranța copiilor, în ciuda denumirii, pot face viața mai ușoară și celor mari, mai ales persoanelor îndrăgostite, care locuiesc împreună într-un cuibușor de nebunii sau cumințenii. În cele ce urmează, vom trata acest subiect, detaliind cum aceste lucrușoare necesare în puericultură pot ajuta la formarea unei legături și mai strânse între doi îndrăgostiți.

Protecție pentru ușile de dulap

După cum era de așteptat, vom poposi mai întâi în bucătărie, căci dragostea trece prin stomac.

În fața ușilor închise, mulți ochi curioși se arată. Mai ales ochișori de puiuț de om, plecat să descopere lumea de-a berbeleacul, și dă peste un dulap cu uși ușor de deschis, unde se pot ascunde multe pericole pentru el: de la instrumente de bucătărie ascuțite la veselă de porțelan, care se poate sparge și cauza răni, sau produse de curățat, care pot fi înghițite. Pentru a preveni toate posibilele accidentări ale micuțului, există siguranțele pentru ușile de dulap, foarte ușor de montat și utilizat.

Ei bine, și pentru partea feminină dintr-un cuplu e indicat să existe siguranțe pentru ușile de la un anumit dulap: cel plin cu dulciuri. Dulapul minune în care ea își depozitează ciocolata cu lapte, ciocolata cu nougat de afine, de cocos, de nucă, pralinele belgiene, jeleurile fructate, napolitanele cu cremă de caramel, prăjiturile cu cremă de vanilie și miez de dulceață de caise, batoanele de ciocolată cu cremă de alune și cremă de zahăr ars, turta dulce glazurată cu ciocolată fină și crocantă, bomboanele din lapte, caramelele cu alune prăjite învelite în nougat de lapte, biscuiții moi cu jeleu de zmeură, ciocolata cu mentă, bezelele colorate în pasteluri prietenoase.

Ok, m-ați prins, am descris dulapul meu minune cu dulciuri, s-au adunat atâtea pentru că mie-mi place orice fel de dulce din lumea asta și sunt rudă îndepărtată cu Willy Wonka. El nu știe de mine, dar într-o zi, voi avea o fabrică de ciocolată mult mai tare decât a lui. Zău că aș avea nevoie de un set de blocatoare de uși de dulap, să fie cât mai greu de deschis. Să mă uit doar la blocatoare și ele să-mi șoptească ”uiți că vine vara și nu mai intri în rochiile alea, iar pentru a te îmbrăca în ambalaje de dulciuri ești prea mare?”

Mda, blocatoarele de uși, un prag psihologic peste care nu treci.

De ce ar trebui să existe siguranțe pentru ușile de la dulapul cu dulciuri din casă?

  • ea nu-i va reproșa lui că nu o oprește când dă iama în dulapul minune
  • ea va arăta absolut splendid și el nu va trebui să mintă când ea îl întreabă dacă se vede că a mai pus un kilogram, două, trei
  • ea va observa că și el e mereu o dulceață, o ciocolățică, o bombonică delicioasă de băiat și amândoi se vor iubi tot mai mult

Protecție pentru sertare

Acum vom trece în living, acolo unde comoda pe care se odihnește televizorul poate reprezenta un pericol într-o relație. Să vedem împreună de ce.

Un micuț poate să tragă un sertar peste el, se poate urca în sertar și să se închidă în el din greșeală, își poate prinde degetele sau se poate lovi în colțuri. Din nou, scenariile care aduc doar amintiri urâte sunt numeroase, iar prevenția lor se numește siguranțe sertare.

Bun, poate că un iubit nu s-ar putea închide într-un sertar, nici nu l-ar disloca din cadrul lui până i-ar cădea pe picior, dar probabil, ca fiecare iubit, are în sertarul din living niște comori neprețuite pentru el, niște manete cu care se joacă destul de mult, mai mult decât ar trebui. Un set de blocatoare pentru sertare, înșiruite pe sertar unul lângă altul, ar trage un semnal de alarmă și ar rezolva problema iubitului mai prins de jocuri virtuale decât de jocul iubirii.

Deflector pentru aerul condiționat

Stați, stați, trebuie să ne oprim un pic la birou.

Curat ghinion ca un birou să fie amplasat fix sub aerul condiționat sau în apropierea lui, iar iubitul să scoată sunete de durere de fiecare dată când se ridică de pe scaun, un fel de ”au, șalele mele, maică” și tu să ai impresia că ești într-o relație cu un bătrân de 100 de ani. Dacă un domn atât de puternic poate fi ”îndurerat” de valul de răcoare produs de aparat, închipuiți-vă ce efect ar putea avea asupra unui trup firav de bebeluș în zilele toride de vară, când punerea în funcție a aerului condiționat este necesară pentru confortul termic.

Un deflector pentru protecția de curentul de aer condiționat este ușor de montat, ușor de reglat și eficient.

Cam cum ar trebui să fie iubirea bună pentru amândoi, dacă ar veni cu instrucțiuni de utilizare.

Protecție pentru pat

Și acum, după atâta drum, ajungem, în sfârșit, în dormitor.

Există o vorbă: numai cine nu se iubește, nu se ceartă. Bun, dar ce faci când ești atât de supărat pe celălalt încât nu mai vrei să-l vezi, dar trebuie să dormi cu el? Ei bine, tot din sfera lucrurilor pentru protecția bebelinilor vine minunata protecție pentru pat. În cazul copiilor, aceste protecții pentru pat se pun pe laterale, astfel încât să nu se rostogolească în somn și să cadă din pat. În cazul cuplurilor certate, aceste bariere XXL, înalte cât să nu-l vezi deloc pe celălalt, s-ar pune cumva pe mijlocul patului (deși ele sunt făcute pentru lateralele patului, de preferat să avem un iubit inginer care poate să modifice lucruri cu propriile mâini sau cumpărați o barieră separatoare pentru pat, deși nu-i atât de înaltă și s-ar putea să-i vedeți ochii înlăcrimați), până conflictul s-ar stinge de la sine.

Desigur, protecția laterală pat este utilă și în cazul cuplurilor în care unul dintre parteneri manifestă tendințe teritoriale, ocupând în somn tot patul, invadând partea iubitului zgribulit pe un colț de saltea.

Protecție pentru muchii și margini

Haideți să ne închipuim împreună următoarea situație: ea e plecată într-o călătorie, el rămâne acasă singur-singurel, tot îngândurat și înnegurat de absența marii lui iubiri. Va sta mereu pe întuneric, căci întuneric e și în sufletul lui fără ea, tot cu ochii în telefon, scriindu-i mesaje în care-și declară dragostea eternă și dorul prăpădit de amar. Tot bâjbâind prin beznă, orbit de ecranul telefonul pe care-l urmărește ca o pisică pe un șoarece, se va lovi de scaune, de muchiile de la mobilă, de colțul geamurilor, dar, mai ales, își va prăpădi degetul mic de la picior, când și-l va avaria în mod repetat în orice colț fără protecție.

Doamnelor, când plecați de acasă, nu uitați să lipiți benzi de protecție din material foarte moale, astfel încât domnii să nu aibă de suferit decât pentru absența dumneavoastră.

Surse foto: unsplash.com, colaje: canva.com

Pentru Spring SuperBlog 2023

Publicitate

Un gând despre „Despre empatie, muncă, protecție, responsabilitate, iubire și apreciere

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s