Niciun moment din an nu e mai potrivit decât perioada sărbătorilor de iarnă pentru a face o scurtă incursiune în sinele nostru și a începe să luăm parte la lucrurile bune de care ceilalți au nevoie. Sigur că acest demers, de a avea grijă de sine și de ceilalți, ar trebui să fie o constantă a vieții, dar parcă în preajma Crăciunului, când timpul capătă o dimensiune magică și iubirea se manifestă mai des prin gesturi și fapte, a fi bun și generos e ceva de-a dreptul divin.
Când suntem înconjurați de luminițe vesele, culori intense sau delicate, decorațiuni și cadouri, de cei dragi nouă, care ne zâmbesc și ne îmbrățișează cu aceeași căldură, indiferent de cât a trecut de la ultima întâlnire, parcă ar trebui să devenim recunoscători pentru ceea ce avem, pentru ceea ce suntem, pentru ceea ce putem face.
Eu cred cu tărie că împreună putem face lumea un loc mai bun, intrați în horă?
Sunt persoane lângă noi care au nevoie de ajutorul nostru. Printre ele, sunt persoanele cu nevoi speciale care, într-o societate ca a noastră, destul de învolburată de crizele sociale prin care a trecut în ultimii 30 de ani, nu au avut nici măcar o șansă la o viață normală, la programe cu terapii specializate, darămite la integrare sau la un loc de muncă.
Ieri, 3 decembrie, s-a celebrat Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități și a fost un moment de conștientizare că, deși lucrurile în țara noastră încep să se miște într-o direcție bună, mai sunt destui pași până putem vorbi de integrarea completă a persoanelor cu dizabilități în societate, egalitate de șanse pentru toți și vise împlinite.
Inițiativele frumoase, asociații, centre de zi, programe de terapii, care vin în întâmpinarea nevoilor persoanelor cu dizabilități, sunt din ce în ce mai multe în România, în ciuda provocărilor existente:
- statul nu oferă suficient sprijin
- nu există suficienți specialiști pentru cererea prea mare
- integrarea copiilor cu dizabilități în sistemul formal de educație nu e văzută cu ochi buni încă pentru că nu există încă un exercițiu simplu al toleranței sau al răbdării
Astăzi vom cunoște una dintre inițiativele care au scopul de a-i ajuta și a-i integra în societate pe copiii și tinerii cu autism. Vorbim despre Centrul Arima și Brutăria Arima, apărute anul trecut în decembrie parte a Asociației pentru Educarea și Integrarea Tuturor (APEIT).


Centrul Arima, centru educațional integrativ, își propune să ajute cât mai mulți copii și tineri cu tulburări de dezvoltare și să le ofere șansa la o viață normală, împlinită, așa cum merită orice tânăr la început de drum. O întreagă echipă de terapeuți muncesc zilnic cu multă dragoste și dăruire pentru ca tinerii care ajung la Centrul Arima să simtă că sunt sprijiniți și să poată progresa într-un mediu prietenos și luminos.

O particularitate a Centrului Arima este că, prin intermediul Brutăriei Arima, aflată în București, pe strada Soldat Ștefan Simion, 39, reușește să le ofere tinerilor cu tulburări de spectru autist locuri de muncă. Aici, adulții cu autism sunt încurajați să învețe tainele brutăriei și ale prăjiturilor, astfel încât să capete experiență în muncă, să fie plătiți, iar cu ajutorul salariului să-și câștige independența.
Imaginați-vă cum e pentru un tânăr obișnuit să-și găsească primul loc de muncă. Aplică în nenumărate locuri, își trimite CV-ul la zeci de firme și companii, așteaptă măcar un semn pentru un interviu, se frustrează, ”vânează” fiecare anunț apărut pe platformele de recrutare și uneori primește un răspuns pozitiv după luni întregi de căutări. Destul de solicitant și greoi, nu-i așa?
Pentru un tânăr cu nevoi speciale, procesul de angajare e de un infinit de ori mai greu sau chiar imposibil, în ciuda deschiderii și dorinței de a munci, așa că locurile cum e Brutăria Arima sunt binevenite pentru că și tinerii cu autism au dreptul la muncă, la libertatea alegerii profesiei, au dreptul la stabilitate și la o viață împlinită.

Schimbări mici pentru o lume mai bună
După ce am citit povestea Centrului și a Brutăriei ARIMA, mi-a venit în minte o situație din copilărie, o colecție de momente pe care nu am cum să le uit pentru că mi s-au întipărit în inimă și mi-au arătat că lumea e specială prin oamenii curajoși și luptători pe care îi are.
Aveam vreo 10 ani când, lângă școala generală la care mergeam zi de zi, s-a deschis un centru de zi pentru persoanele cu dizabilități. Pentru acea perioadă, începutul anilor 2000, a fi altfel era un subiect tabu, motiv pentru care centrul de zi nou deschis pentru persoanele cu dizabilități era privit ca ceva straniu, să nu mai zic de persoanele de toate vârstele care frecventau acest loc, care întotdeauna aveau asupra lor îndreptate priviri fie de curiozitate sau de milă.
O mișcare destul de bine gândită din partea conducerii centrului de zi a fost deschiderea porților pentru publicul larg și oferirea de servicii de fotocopiere și imprimare de documente, unicul de acest tip din zonă. Era înainte ca procesul de digitalizare să prindă rădăcini puternice și puțini oameni dețineau un calculator personal acasă, darămite o imprimantă, așa că erau destui cei care treceau pragul acestui centru de zi pentru persoanele cu diazbilități pentru a-și xeroxa diferite acte și documente atât de necesare, la vremea respectivă, la orice interacțiune cu diferitele instituții ale statului, unde dosarul tip șină doldora de foi era nelipsit.
Partea bună, frumoasă a oferirii acestui serviciu de către centrul de zi pentru persoanele cu dizabilități, a fost faptul că oamenii din exterior au putut pătrunde în lumea celor văzuți ca fiind altfel, lumea celorlalți, a celor cu dizabilități intelectuale despre care nu știau ce să creadă, nu avuseseră șansă până atunci să interacționeze cu ei și aveau multe întrebări și curiozități.
Partea frumoasă a zilelor noastre este că putem afla mai ușor despre aceste locuri unde copiii și tinerii cu nevoi speciale învață zilnic cum să-și transforme visele în realitate, iar noi îi putem sprijini așa cum putem și ne permitem, dacă nu material, măcar cu un zâmbet și o vorbă bună, căci și ele pot face lumea un loc mai frumos.
Pe 11 decembrie 2022, APEIT, asociația sub egida căreia există Centrul și Brutăria Arima organizează un eveniment caritabil la Hotel Radisson din București. Scopul este strângerea de fonduri pentru un proiect grandios, Campusul integrării sociale, care ar schimba viața a mii de tineri cu nevoi speciale și din centrele de plasament, oferindu-le un spațiu pentru terapii și recreere, locuri de muncă și locuințe.

Părinții copiilor cu autism știu că există zile mai bune și zile mai puțin bune, zile cu progres și zile cu provocări. Pentru că asta înseamnă evoluție.
Împreună, le putem arăta de acest Crăciun că nu sunt singuri și că au un sprijin la nevoie.
Articol scris pentru SuperBlog 2022, proba extra-concurs Brutăria și Centrul Arima, cu încrederea că împreună putem face lumea un loc mai bun
Sanatate si mult succes în toate, mai cu seama în acest superb demers spre unitate!
Zile relaxante, binecuvântate, cu bucurii, pace si adevarata libertate, draga Deverra!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulțumesc pentru gândurile bune, să ți se întoarcă înzecit!
ApreciazăApreciază