Cuvântul zilei de astăzi este ”alegere”.

De ce?

Pentru că Fares Orăștie, din mijlocul plantațiilor lor de ierburi medicinale crescute natural, după rânduiala străbună, ne provoacă să ne sondăm un pic viața și să vedem ce ne inspiră să facem alegeri naturale pentru o sănătate de fier și o stare de bine de lungă durată. Pentru o viață fericită. Pentru un trup odihnit și emoții pozitive. Pentru liniște, echilibru și armonie între trup și suflet.

Liniște resimt și eu în această seară în care aerul a devenit mai rece și întunericul serii mai apăsător. E timpul potrivit pentru momente în care să stai acoperit până la gât cu o pătură pufoasă pe canapea, să te uiți la serialul acela de care nu te poți desprinde sau să te joci ceva cu prietenii, care să fie relaxant și să nu supere pe nimeni când pierde. Așa, simplu și natural, cu un ceai fierbinte în față care nu doar să te încălzească și să te delecteze, ci și să aibă efecte benefice asupra sănătății sistemului tău respirator, așa cum e ceaiul din gama Plantusin de la Fares Orăștie.

Cum se întâmplă de regulă când un cuvânt e în centrul atenției, am căutat să văd de unde provine și ce însemna el inițial, înainte de a fi adoptat și adaptat limbii române. Ei bine, cuvântul ”alegere” provine din limba latină, unde ”allegere” înseamnă atât ”a alege”, cât și ”a primi”, conform Dicționarului latin-român apărut sub semnătura lui Gheorghe Guțu. Ambele sensuri inițiale mi se par nimerite întrucât o alegere făcută fără a o primi în viața ta cu inima deschisă e doar pierdere de vreme și energie.

Când faci o alegere, nu doar că îți setezi preferințele asupra unui lucru, dar îți și asumi o responsabilitate că îți vei respecta decizia luată. În timp, alegere peste alegere, se va redefini personalitatea ta.

Procesul de a alege e unul natural, însă nu toate alegerile noastre sunt. Majoritatea sunt bazate pe nevoia noastră a de obține satisfacție rapid și într-un mod ușor. Nu e suficient să faci câteva alegeri sănătoase și să crezi că viața ți se va schimba peste noapte. Am o teorie cu aplicabilitate în iubire și relații, care spune că o relație care a durat, să zicem, un an necesită încă pe atâta timp pentru a te vindeca după despărțire. Extrapolând, dacă ai avut câțiva ani agitați în care ai mâncat haotic, ai practicat doar stresul și anxietatea ca sporturi, ai tras de tine în toate părțile urmând principiul ”eu când nu mai pot, mai pot un pic”, dacă trupul tău habar nu mai are cum se simte un somn bun de cel puțin 8 ore pe noapte, lasă-ți timp să-ți revii. Atât cât e necesar. Fă pași mici și alegeri naturale pentru o viață mai bună și mai sănătoasă.

În urmă cu câțiva ani, am început să fac alegeri naturale, să tot fie 9-10, când am început să simt pe propria-mi piele cât de dificilă poate deveni viața atunci când te aștepți mai puțin. Le-aș putea categorisi, dacă ar fi să mă complic, și cum îmi place mult să despic firul în patru, cred că ar trebui să împărțim alegerile mele menite să-mi schimbe viața și să o facă mai bună în alegeri pentru trup și alegeri pentru suflet, căci nu văd cum cele două ar putea sau ar trebui să fie separate.

Alegeri pentru suflet

Pe plan emoțional, am ales să fiu singură, să renunț la relațiile, de orice natură ar fi fost ele, care nu-mi făceau bine. Știu că omul e o ființă socială și are nevoie să trăiască în comunitate, să interacționeze cu alți semeni și să simtă că aparține unui grup social, că e dorit și căutat. Poate că alegerea mea de a mă autoizola, cu mult înainte ca restricțiile legate de apariția noului coronavirus să ne țină pe toți mai mult în case, nu e una neapărat naturală, însă a fost ceea ce-mi trebuia pentru a mă împăca cu mine.

Singură pentru o perioadă lungă, atât de singură și mereu acasă încât pisicile din zona în care locuiesc mi-au simțit stările, așa am ajuns să am o ”maternitate” de pisici, după cum spune unul dintre puținii oameni cu care am păstrat legătura. Atât anul trecut, cât și anul acesta, două pisicuțe străine au apărut din senin în curtea casei, mi-au intrat pe sub piele și au născut puiuți. În total, șapte puiuți. Unii au fost adoptați, alții încă își caută căsuță, doi sunt ai mei, îmi stau în brațe, îmi cântă și mă frământă zilnic ca pe un cozonac. Pentru că am toate șansele să devin the crazy cat lady.

Însă cred că a meritat ssă las relațiile sociale să se cearnă. Pe termen lung, am ajuns să fiu mai liniștită și apreciez mult mai mult oamenii din viața mea care au continuat să-mi fie alături într-o perioadă în care și mie îmi era greu să fiu cu mine. Mă delectez și mă inspir din lucrurile simple, cărora le admir frumusețea de fiecare dată când am ocazia, și stările de liniște în care e bine și atât, nici un alt cuvânt neputând să descrie o dulce armonie. Poate doar expresia din italiană ”dolce far niente”, adică ”dulce leneveală”.

Alegeri pentru trup

Prima dintre ele a fost să renunț la băuturile carbogazoase, cu mult zahăr și multe ingrediente care numai naturale nu sunt. A fost o alegere care a venit de la sine și apa a devenit cea mai bună parteneră a mea în orice moment și ceaiurile din plante, buni prieteni.

Există multe studii care s-au focusat pe efectele pe care băuturile carbogazoase le produc asupra organismului pe termen lung și unele dintre ele sunt printre cele mai groaznice. Vorbim despre creștere în greutate, creșterea riscului de infarct, probleme dentare, rezistența la insulină și multe alte probleme de sănătate asociate cu ele.

A doua dintre ele a fost să renunț la alcool. Nu vă imaginați că eram vreo expertă în beții cu fericire de moment și mahmureli crunte a doua zi. Deloc. Însă obișnuiam să beau alcool atunci când ieșeam în oraș, sub influența oamenilor din jur și am ajuns la concluzia că nu trebuie să ingerez lichide care nu-mi fac o reală plăcere doar pentru a simți că fac parte din grup, că aparțin. În general, nu e în regulă să faci lucruri care nu te reprezintă doar pentru a încerca să-i impresionezi pe cei din jur.

Natura și naturalul, pentru o stare de bine de lungă durată

Cea mai importantă dintre schimbările menite să-mi mențină trupul sănătos o reprezintă alegerea medicamentelor naturale pentru a trata orice durere. Natura are o putere incredibilă și plantele nu trebuie ignorate dacă-ți dorești o viață cât mai sănătoasă. Am ajuns la concluzia aceasta după ce m-am îmbolnăvit la începutul anului 2020.

Ca de obicei, nu am acordat o mare importanță prea mare faptului că mă simțeam prost pentru că m-am mai confruntat cu mici răceli și viroze în decursul timpului, dar în maximum cinci zile, eram ca nouă. De altfel, nici la medic nu am fost în ultimii 12 ani pentru că aveam încredere că mă pot vindeca singură, că știu eu ce e mai bine de făcut. Și apoi, halatele albe și mediul sobru îmi provoacă anxietate. La începutul lui 2020, am fost nevoită să merg la medic, totuși.

Totul a început cu o ușoară senzație de jenă în gât după ce am făcut efort pe afară, când temperaturile erau cu un mare minus în termometre. A apărut apoi oboseala și starea de rău în care îmi doream doar să stau în pat. Mi-am pierdut pofta de mâncare și mă simțeam slăbită pentru că orice aliment mi se părea fad sau îmi provoca greață.

Totul a culminat cu bătăi rapide și necontrolate ale inimii, pe care, ulterior, doctorița le-a pus pe seama unui atac de panică provocat de situația familială și moartea bunicului meu, în aceeași nefericită lună ianuarie, după o luptă cruntă de câteva luni cu o boală necruțătoare.

Toate simptomele arătau că făcusem pneumonie și că am nevoie de tratament, însă am amânat vizita la medicul de familie până s-au terminat evenimentele regretabile din familie.

Dacă privesc retrospectiv, perioada respectivă e destul de incețoșată pentru că a fost plină de emoții și trăiri dintre cele mai dureroase. Nu mi-era bine nici fizic, nici psihic, dar trebuia ”să merg mai departe” (e soluția pe care un bun prieten o găsește la toate problemele lumii, mersul mai departe).

Așa că mi-am luat inima în dinți și am mers la doctor, care mi-a dat un tratament pe bază de antibiotice, însoțit de odihnă și multe lichide calde. Am urmat cu strictețe indicațiile doctorului și, când începusem să mă simt mai bine, am făcut otită, așa că a urmat încă o tură de medicamente.

Chiar și după ce am terminat tratamentul antibiotic, încă mai aveam dureri în zona toracică și oboseam ușor, dar în decursul a câteva săptămâni însorite și liniștite de primăvară, alarmate totuși de știrile despre pandemia în curs, au dispărut toate.

Cert e că, la nivel psihic, tot ceea ce s-a întâmplat la începutul anului trecut a lăsat urme adânci în mine. Unele dintre ele nu pot fi șterse, trebuie acceptate și măcar de câteva ori pe an, onorate cu un buchet de flori pe mormânt. Altele, în schimb, pot fi evitate.

Experiența din iarna lui 2020, m-a făcut să înțeleg câteva lucruri fundamentale despre corpul meu. Obișnuiam să iau antibiotice la cel mai mic semn de boală. E drept că mă făceam bine repede, însă, în timp, tind să cred că am dezvoltat o oarecare rezistență la antibiotice și, atunci când am avut mai mare nevoie de ele, nu au reușit să mă ajute decât după un tratament de lungă durată. De atunci, nu am mai luat antibiotice și încerc să le evit și pe viitor. Nu sunt absurdă, totuși, dacă va fi cazul, nu le voi refuza. Însă, deocamdată, vreau să îi las corpului meu timpul necesar să se vindece singur și îi ofer remedii naturale, create cu pricepere de Mama Natură și cultivate cu grijă și răbdare de Fares Orăștie.

Cei trei magicieni naturali

Îmi doresc să devin mai puternică.

Îmi doresc să fiu mai pregătită pentru a face față oricărui obstacol îmi apare în cale.

Dar cu un trup firav, cu o imunitate scăzută, degeaba vrei tu să muți munții, când ți-e greu să te muți și pe tine de pe un scaun pe altul, motiv pentru care astăzi îmi doresc să vorbim despre una dintre terapiile alternative, inspirate de natură, care ajută la sănătatea sistemului respirator și, implicit, a unui trup cu o imunitate puternică.

Cred că se poate vorbi de o tripletă de aur care poate ajuta la construirea unui stil de viață sănătos pas cu pas – mâncare, mișcare și medicamente naturale.

Nu mai e niciun secret că omul modern mănâncă și trăiește haotic. Probabil că alimentele procesate, consumate în cantități mari și pe perioade lungi de timp, sunt cele mai dăunătoare unui trup făcut în așa manieră încât să poată trăi cu alimente naturale, cultivate fără chimicale și fertilizatori chimici. Fructe, legume, semințe, verdețuri proaspete scoase din pământ și gătite în casă sunt fundamentale pentru un trup sănătos.

Un alt aspect incredibil de important o reprezintă mișcarea și trebuie să revenim la legile naturii, omul e făcut să se miște, nu să stea întruna în fața unui ecran, privind pasiv la oameni aflați în mișcare. Sportul garantează o minte sănătoasă într-un trup sănătos prin eliberarea hormonilor fericirii, menține inima sănătoasă și ajută corpul să-și mențină formele frumoase, îmbunătățind imaginea despre sine a unei persoane.

Medicamentele naturale reprezintă, zic eu, o altă parte a unei vieți sănătoase și-mi place teribil de mult alăturarea de termeni pentru că mi se pare că reprezintă o încercare mică de revenire la simplitate și la un trai în armonie cu natura. Medicina naturistă e practicată de milenii în întreaga lume și, în zilele noastre, există numeroase studii despre eficiența pe care o au anumite plante asupra sănătății omului.

Gama Plantusin de la Fares Orăștie este întotdeauna o soluție atunci când vine vorba de afecțiuni ale sistemului respirator. Îmi place să cred despre produsele acestea făcute doar din ingrediente naturale că sunt ca niște magicieni care găsesc întotdeauna să te impresioneze cu ceva, deși, la prima vedere, ai spune că e imposibil ca niște plante să contribuie la vindecare atât de eficient.

Plantusin pentru gât sunt preferatele mele și cele mai utile pastile de supt pentru o persoană care simte durerea în gât chiar și atunci când doar observă vremea rea de afară. Îmi place că au un gust incredibil de fresh, o combinație spectaculoasă de uleiuri cu gust mentolat, care le dă comprimatelor un gust delicat și de lungă durată.

Prima oară când am avut ocazia să le gust, m-au dus cu gândul la ținutul unde locuiește o Crăiasă a Zăpezii imaculată, cu parfum de munți troieniți sub un strat pufos de zăpadă, la flori care ies firave și colorate dintr-un alb imaculat, la proaspăt și curat.

Plantusin pentru gât de la Fares Orăștie are doar ingrediente naturale, care se combină pentru un efect spectaculos asupra sănătății sistemului respirator. Vorbim de rădăcina de lemn dulce, tinctură de propolis, eucaliptol, mentol, mentă, cimbru de cultură, coada șoricelului, care se aliază ca niște magicieni pentru a reduce durerile de gât și a ajuta la eliminarea secrețiilor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s