Cuvinte în albastru intens de Cath Crowley este o alegere numai bună pentru o după-amiază relaxantă cu o carte drăguță în mână. Folosesc atributul „drăguță” pentru că nu știu care alt cuvânt ar putea descrie mai bine o poveste de tipul young adult fiction despre niște adolescenți în plin proces de maturizare, care trăiesc în Australia, aproape de malul oceanului, și citesc cărți încântătoare de la anticariatul Cărțile Urlătoare.

Cu toate că e o carte care se citește ușor pentru că e scrisă într-un stil foarte prietenos, Cuvinte în albastru intens de Cath Crowley abordează teme profunde, precum moartea, depresia, acceptarea, iubirea neîmpărtășită, doliul, frica de viitorul incert, responsabilitatea de a-ți asuma decizii grele, curajul de a cere ajutor sau vindecarea.

cuvinte in albastru
Cuvinte în albastru intens de Cath Crowley este disponibilă pe site-ul Editurii Storia.

Cath Crowley creionează, prin vocea celor două personaje naratoareRachel și Henry, un univers ficțional foarte frumos, de basm urban australian, în care oamenii au grijă unul de celălalt și trăiesc frumos alături de prieteni și familie printre rafturi înțesate de povești și poezii sau pe străzile pustiite ale suburbiilor australiene ce freamătă răcoros în nopțile de vară fierbinte din decembrie.

Intitulându-se în original Words in Deep Blue, cartea lui Cath Crowley a fost publicată inițial în 2016, iar traducerea în română, realizată de Irina Stoica, a apărut la Editura Storia Books, în Colecția Young Adult, în 2018.

Cath Crowley și sursele ei de inspirație

Se crede că fiecare scriitor scrie, direct sau indirect, despre el și își găsește sursele de inspirație în tot ceea ce îl reprezintă, dar, mai ales, în mediul în care trăiește și nu rare au fost cazurile în care a existat o relație conflictuală între acesta și locul natal, reflectată în literatura creată.

Cath Crowley high-res 2016
Cath Crowley, sursă foto: panmacmillan.com.au

Cath Crowley este, cu siguranță, una dintre scriitoarele care s-a lăsat inspirată de locul în care s-a născut, statul Victoria, Australia, și a inclus acest spațiu în romanul Cuvinte în albastru intens, zugrăvindu-l în emoții contradictorii. Plajele, oceanul, creaturile marine, înotul și sporturile nautice sunt înscrise în ADN-ul oricărui australian, însă, în roman, Rachel vrea să scape de vecinătatea oceanului și nu mai poate să se bucure de imensitatea lui. Cândva iubit, mai ales pentru albastrul intens ce-i colora adâncimile, oceanul devine loc al morții, care i-l răpește lui Rachel pe singurul ei frate.

Sentimentul pierderii unui om drag, doliul, dorul, încercările de a accepta realitatea sumbră prin care trece Rachel sunt, de asemenea, inspirate din viața autoarei, aceasta scriind romanul Cuvinte în albastru intens la scurtă vreme după ce își pierde tatăl.

Iubire, prietenie, cărți și regăsire

Am putea spune că romanul Cuvinte în albastru intens este unul scris pe două voci principale și un cor, însemnând că avem capitole scrise din perspectiva celor două personaje principale, Rachel și Henry, între care există prietenie/ iubire cu năbădăi, și un cor, adică o mulțime de personaje – cititorii anticariatului Cărțile Urlătoare, deținut de familia lui Henry – care-și fac gândurile cunoscute în inserțiile de mici dimensiuni dintre capitole, ce redau scrisori și notițe găsite în secțiunea specială a anticariatului, Biblioteca Scrisorilor, cea care le permite clienților să comunice prin scris folosindu-se de paginile cărților.

Romanul debutează cu o astfel de inserție, o scrisoare din decembrie 2012, de la Rachel către Henry, în care îi mărturisește ceea ce simte pentru el, faptul că totul e special la el și că îl iubește. Ceea ce ar fi putut reprezenta startul unei frumoase relații de iubire, născute dintr-o prietenie veche de zece ani, vom afla ulterior că reprezintă motivul pentru răcirea și scurtarea discuțiilor dintre ei, întrucât scrisoarea se pierde înainte ca Henry să o citească, Rachel se mută din oraș și se distanțează și sufletește, nu doar fizic, de Henry, crezând că acesta nu îi împărtășește sentimentele.

Primul capitol, scris din perspectiva lui Rachel, ne poartă în unul dintre coșmarurile fetei de 18 ani, în care îl visează pe Cal, fratele ei înecat. Sentimentul pierderii este atât de intens încât Rachel pare pierdută pentru totdeauna și renunță la tot ceea ce însemna viața ei: din elevă eminentă, rămâne repetentă, planul de a se înscrie la facultate și a studia biologia marină cade, oceanul, pe care îl iubea, o face să se cutremure de teamă. Fata intră într-o stare albastră, de depresie cauzată de pierderea persoanei dragi și nimic nu mai are sens. Pentru o schimbare de peisaj, se mută la mătușa ei, într-o suburbie a orașului Melbourne, loc în care își petrecuse cea mai mare parte a vieții, și aici își va regăsi vechii prieteni și colegi, în frunte cu Henry, prietenul ei cel mai bun și băiatul pe care îl iubește.

Din capitolele scrise din perspectiva lui Henry, aflăm că băiatul este o persoană caldă, răbdătoare, grijulie, inteligentă, care adoră să citească și să muncească, împreună cu familia lui, în anticariatul Cărțile Urlătoare, deschis în tinerețe de părinții lui, centrul universului lui, care îi este casă, loc de muncă și spațiu de socializare. Henry are o relație  cu Amy, compusă din despărțiri și împăcări repetate, ceea ce îl face să fie un etern suferind din dragoste, dar niciodată nu-și pierde speranța că fata iubită se va întoarce la el și vor pleca împreună în lume, o chestiune, se pare, destul de normală pentru adolescenții australieni, care obișnuiesc să-și ia un an de pauză între liceu și facultate pentru a călători.

Anticariatul Cărțile Urlătoare este suprapersonajul romanului Cuvinte în albastru intens pentru că adăpostește cuvântul scris între pagini îngălbenite de vreme și cuvântul vorbit, ce exprimă o infinitate de emoții și stări, al personajelor ce îi calcă pragul.

Cărțile Urlătoare e un loc plin de farmec, care a luat naștere din pasiunea părinților lui Henry pentru cărțile vechi, purtătoare de povești și ele însele povești. Cu rafturi până în tavan, cu o canapea pentru secțiunea de ficțiune, cu vitrine de sticlă pentru cărțile rare, cu o grădină cu iederă și iasomnie, Cărțile Urlătoare este locul în care aproape toate personajele cărții se reunesc zi de zi, întrucât Rachel începe să lucreze acolo, având misiunea de a consemna notițele de orice fel care există în Biblioteca Scrisorilor. Pentru familia lui Henry, anticariatul nu e doar o afacere, e acasă, tocmai din acest motiv finalul romanului este unul neașteptat și surprinzător.

pauline-loroy-tv8PIPPY3rQ-unsplash

Cuvinte în albastru intens de Cath Crowley este, cu siguranță, un roman bine închegat și mi-a făcut, per total, plăcere să-l citesc, însă au existat câteva chestiuni care mi-au displăcut enorm. În primul rând, Henry și ceea ce reprezintă el, un personaj nesigur, căruia îi lipsește tăria de caracter și este mereu prins în relații de codependență din frica de a nu fi singur. Pe parcursul romanului, este teribil de îndrăgostit de Amy, fosta lui iubită, deși aceasta îl umilește și nu îi oferă niciun fel de sprijin la nevoie. În ciuda acestei iubiri, el este extrem de apropiat de Rachel, așa cum a fost de când se cunosc, cu care flirtează, se sărută și își petrece tot timpul. În momentul în care aceasta își face curaj și îi spune prin viu grai că-l iubește, el era deja împăcat cu Amy, de care se desparte pentru că își dă seama că o iubește pe Rachel, sentiment de care a fost complet străin cu o zi în urmă. EXTENUANT!

În al doilea rând, triunghiul amoros dintre Amy, Henry și Rachel mi s-a părut obositor și probabil este cel mai slab aspect al romanului Cuvinte în albastru intens. Prea multe drame, certuri, discuții inutile, situații penibile și adesea clișeice, plânsete, temeri. Prea multe sentimente și emoții irosite, deși Cath Crowley manevrează extrem de bine aceste iubiri-obositoare-cu-năbădăi și romanul nu-și pierde nicio clipă ritmul.

Șapte recomandări de lectură de la anticariatul Cărțile Urlătoare

Cred că cel mai mult îmi place la Cuvinte în albastru intens de Cath Crowley intertextualitatea, în cuprinsul romanului făcându-se referire la o grămadă de cărți și autori, câteva zeci la o aproximare extrem de rapidă. În ideea că o să vă lasați și voi inspirați de recomandările cititorilor înfocați de la anticariatul Cărțile Urlătoare (eu deja mă pregătesc să citesc Drumul de Cormac McCarthy 😀 ), am făcut o listă cu câțiva scriitori pomeniți în roman:

  • Ray Bradbury este un scriitor american care a publicat cele mai cunoscute cărți ale sale în anii ’50 – Fahrenheit 451 și Cronicile marțiene, iar astăzi este un nume care poate fi considerat un clasic al literaturii.
  • Probabil că toată lumea a auzit de Margaret Atwood după succesul avut de serialul HBO Povestea slujitoarei, ecranizarea romanului său omonim. În 2019, scriitoarea canadiană a revenit cu un nou roman devenit bestseller, The Testaments.
  • Hugh Howey este un scriitor american contemporan, care a debutat printr-o serie de nouă volume intitulată Silozul, pe care a publicat-o singur, cu ajutorul platformei Kindle Direct Publishing de la Amazon.
  • John Green nu numai că și-a pus semnătura pe unul dintre cele mai emoționante romane ale timpurilor noastre, Sub aceeași stea, dar omul are și un canal de Youtube, împreună cu fratele lui, la care sunt abonați mai mult de 3 milioane de oameni.
  • Rămânem în sfera literaturii americane și ne îndreptăm atenția spre Kurt Vonnegut, cunoscut pentru romanele Abatorul 5, considerat unul dintre cele mai bune romane americane din secolul al XX-lea, Leagănul pisicii și Micul dejun al campionilor.
  • Două cuvinte care ar caracteriza-o foarte bine pe scriitoarea americană Donna Tartt ar fi neoromantism, curentul literar în care pot fi încadrate romanele sale, și minuțiozitate, întrucât procesul scrierii unei cărți durează fix zece ani. În prezent, Donna Tartt are 55 de ani și a publicat trei volume, la diferență de zece ani unul de celălalt: Istoria secretă, Micul prieten și Sticletele, care i-a adus recunoașterea internațională și Premiul Pulitzer pentru Literatură în 2014.

stic
Sursă foto: libris.ro
  • Lev Tolstoi este un nume pe care toată lumea îl știe. Scriitorul rus este un clasic al literaturii universale, printre cele mai cunoscute și studiate romane ale sale fiind Anna Karenina și Război și pace.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s