În urmă cu câteva zile, am scris acest articol în care povesteam cât de mult îmi place că moda s-a sucit-răsucit și-a reînviat trendul pantofilor cu platformă, care au o istorie mai lungă decât credeam, fiind purtați și în secolul al XV-lea, în Veneția, sub formă de șopine, de către doamnele din înalta societate pentru a-și proteja pantofii de apă și noroi.

Informația aceasta am găsit-o într-o carte absolut fascinantă, o enciclopedie despre încălțăminte – Feet and Footwear: a cultural encyclopedia de Margo DeMello, apărută la Editura Greenwood Press, în 2009, în California.

51tpEFZx52L._SX330_BO1,204,203,200_
Sursă foto: amazon.com

Autorul spune că e prima enciclopedie de acest tip și scopul ei este să ofere o perspectivă cât mai completă despre simbolistica, obiceiurile, practicile și credințele din jurul încălțămintei de toate felurile și a picioarelor, din punct de vedere anatomic, istoric, cultural și antropologic, așa cum sunt ele oglindite de către dovezile istorice, poveștile, miturile, brandurile de încălțăminte sau reclamele țesute în jurul lor.

Margo DeMello consideră că felul în care e tratat și văzut piciorul uman, partea corpului uman care are contact direct cu pământul, prin urmare, considerată cea mai murdară, cât și încălțămintea pe care o poartă sau lipsa ei, spun multe despre societatea căreia îi aparțin, fiind o reflexie a situației materiale, a dezvoltării tehnologice și a mentalităților existente în epocă.

11 lucruri mai puțin știute despre încălțăminte

 • Astăzi nu am putea vorbi despre pantofi dacă în evoluția naturii de acum câteva milioane de ani nu s-ar fi produs o schimbare: primii hominizi care au avut abilitatea de a merge în două picioare sunt Australopithecii, care au trăit în urmă cu 4 până la 2 milioane de ani, pe continentul african.

 • În Toronto, există Muzeul Bata, cel mai mare muzeu al pantofilor din lume, cu o impresionantă colecție de 13.000 de tipuri de încălțăminte.
bata shoes museum
Sursă foto: batashoemuseum.ca
 • Un proverb chinez spune că ”femeia cu picior mare rămâne singură”. Până în 1912, când practica a fost interzisă, timp o mie de ani, fetelor din China le erau legate picioarele de la vârsta de 5-6 ani, pentru a le deforma și a le păstra cât mai mici, deși acest ”lotus feet” le aducea în imposibilitatea de a merge sau de a lucra. În societatea chineză, concepția conform căreia un picior mic este considerat frumos era dusă până în extrema unui fetiș sexual, iar piciorul de tip lotus era un simbol al bunăstării, al supunerii, al virginității.
lotus shoes
Sursă foto: peabody.harvard.edu
 • Dacă ați văzut și prin orașul vostru o pereche de pantofi sport atârnată de un fir de electricitate, să știți că e un adevărat fenomen, pornit din Statele Unite în anii ’80, numit shoefiti, despre care nimeni nu știe cu adevărat ce înseamnă.
800px-Shoe_tossing_in_Vitoria-Gasteiz_(2013)_2
Sursă foto: wikipedia.org
 • Probabil unii dintre cei mai urâți papuci care există în casele tuturor sunt crocșii, făcuți din plastic, cu găuri, inventați de o companie canadiană și transformați într-o afacere extrem de profitabilă de către trei prieteni care, purtându-i la pescuit într-o excursie din 2002, au hotărât că sunt perfecți pentru o astfel de activitate și au început să-i comercializeze.
800px-Crocs
Sursă foto: wikipedia.org
 • Oamenii de știință au ajuns la concluzia că Homo sapiens din Eurasia a început să-și acopere picioarele cu ceea ce am putea numi papuci preistorici în urmă cu 30.000 – 40.000 de ani. Oasele degetelor erau mai slabe la cei care mergeau încălțați cu papuci cu tălpi rigide decât la cei care foloseau piei moi de animale sau umblau desculți.

 • Adidas, cea mai mare companie producătoare de încălțăminte sportivă din Europa și una dintre cele mai mari din lume, își are începuturile în casa mamei lui Adolf Dassler, fondatorul companiei, care, în 1920 producea pantofi sport într-un mic atelier. Afacerea a devenit una de familie, prin asocierea lui Adolf Dassler cu fratele său, Rudolf, și s-a extins atât de mult și de repede încât a devenit compania furnizoare de încălțăminte pentru laureații Jocurilor Olimpice. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cei doi frați se ceartă și Rudolf Dassler își lansează propria companie – Puma. La un moment dat, s-a vehiculat zvonul că Adidas ar fi, de fapt, un acronim pentru All day I dream about sex.”

800px-Adidas_Logo.svg
Sursă foto: wikipedia.org
 • Prima companie de încălțăminte sportivă din lume, fondată la mijlocul secolului al XIX-lea, a fost J. W. Foster and Sons, devenită mai târziu Reebok.

 • Dacă aveți în garderobă cel puțin o pereche de pantofi stiletto, să știți că ”vinovat” pentru inventarea lor este nimeni altul decât Salvatore Ferragamo, designerul de pantofi cel mai cunoscut de la Hollywood în anii ’20.
800px-White_stiletto_high-heels
Sursă foto: wikipedia.org
 • Compania Nike a fost fondată în 1964 de către Phil Knight, un fost atlet, impunându-se ca leader de piață, mai ales prin lansarea și impunerea ideii că pantofii sport nu trebuie purtați neapărat pentru a face sport. Companiei i-au fost aduse acuze în urma crimelor și a jafurilor produse în cartierele defavorizate din orașele americane, unde adolescenți erau omorâți în anii 1980-1990, pentru a fi deposedați de perechile de pantofi sport Air Jordan, atât de scumpi și de râvniți în întreaga lume.

  Nike_Air_Jordan_XIV
  Sursă foto: wikipedia.org

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s