Probabil că diminețile primei săptămâni din iunie 2017 au fost pentru voi unele obișnuite.

Poate că v-a trezit militărește alarma ceasului sau două buze somnoroase, copilărește. Poate ați luat un mic dejun copios cu ouă fierte moi, pâine prăjită și-un ceai de fructe sau v-ați trezit târziu și ați alergat direct spre muncă.

Poate ați rămas blocați în trafic, la vreun semafor certat cu verdele, ați ascultat la radio muzică proastă, dar veselă, și glume nesărate, rostite senzual de voci radiofonice. Poate ați stat ca o sardea cu fața lipită de geamul unui autobuz supraaglomerat și ați coborât la stația greșită.

Poate ați înjurat în gând când v-ați prins tocul în asfaltul ciuruit de timp. Poate ați fost fericiți și ați fredonat melodia aia enervantă care nu v-a dat pace o lună. Sau poate ați fost neliniștiți, uimiți, ușor emoționați, dar sfericiți (sfioși și fericiți, un duo furnicător 😀 )

Eu am fost.

La început de iunie, când soarele răsare dimineața devreme ca un lord cu lornion la ochi prin care împroșcă fulgi prăfoși de lumină peste întreg pământul, toate vietățile adoră să cânte de cum se crapă de zi. Așa că, nu am dat importanță sunetelor înfundate și bufniturilor care se auzeau de pe acoperișul magaziei din grădină.

În câteva zile, bufniturile s-au transformat într-un mieunat firav și peste alte câteva zile, o pisică tigrată, cu dungi gri-cenușii-maronii, urmată de două ghemotoace de blană roșcată care de-abia se țineau pe picioarele minuscule, s-a împrietenit cu mine în cel mai direct și franc mod cu putință: m-a privit cu afecțiune și mai că s-a pus în brațele mele. Ce stană de piatră ar putea rezista în fața unui asemenea val de drăgălășenie?! În plus, cum ”ador să-mi fac filme”, după cum îmi reproșează unii prieteni, mă gândeam deja cum ar fi să dețin trei pisici, după ce toată viața am fost ignorată de felinele blănoase cu gheare prea ascuțite. Ce să mai, vis de viitoare crazy cat lady.

Pisica străină și puiuții ei au rămas prin preajmă în următoarele două luni. Știam că e posibil să plece în orice clipă, probabil era o pisică din vecini căreia îi venise sorocul pe neașteptate, într-un loc străin și plecarea devenise iminentă. Lucru care s-a și întâmplat, căci ce e frumos nu ține o veșnicie, dar poate fi urmat de ceva în egală măsură de frumos. Însă, acest pufișor de dimensiuni astronomice, cu fățucă etern adormită, aproape cât o frunză uscată de viță-de-vie, a rămas cu mine.

Poate că nu a putut ține ritmul cu restul familiei sale, însă la cât de aventuros și independent a devenit, îl suspectez că a decis singur, așa bebeluș, cum să fie viața lui. Emanând lumină prin fiecare părticică a ființei lui, cu o inteligență emoțională incredibilă și cu o poftă de a se juca cu absolut tot ce prinde, bebelușul patruped a primit numele de Bebe (atenție, e o formă franțuzită, pentru un plus de dichis 😀 ).

Îmi place să cred că sunt persoana lui preferată din întreg universul, mai ales când doarme cu mine și mă trezește cu ceva cântecel interpretat de el pe note pisicești sau cu o sesiune de drăgălit în care își freacă fruntea de fruntea mea și stă așa minute întregi, lăsându-se îmbrățișat și alintat. Când dorește ceva, schițează cerculețe și inelușe învârtecușe în jurul meu și eu sunt, la propriu, la picioarele lui și i-aș da și luna de pe cer.

Patru sfaturi pentru o pisică fericită, sănătoasă și bine hrănită

Bun, după ce am scris cuvântul ”sfaturi”, am simțit cum mă transform într-o băbuță cu șapte cojoace, care locuiește pe un vârf de munte, și la care vin tinerii să primească povețe. Nu sunt vreo expertă în domeniu, bineînțeles, ”sfaturile” mele sunt rezultatul simplelor observații după aproape jumătate de viață de trăit cu animăluțe în preajmă.

Până să apară și să rămână în viața mea Bebe, nu deținusem niciun pisoi. În principiu, pentru că întreaga suflare pisicească mă displăcea, așa că nu știam absolut nimic despre felul în care trebuie îngrijit și hrănit un pisic. Dar Bebe m-a ales pe mine, așa că am ales și eu (altfel îmi aruncă privirea de tipul ”greșești, plătești” sau îmi aplică un ”tratament preferențial” în care stă doar cu spatele la mine) să-i ofer iubire multă, grijă, atenție și o hrană echilibrată și sănătoasă .

Iubind, educi.

Romantica din mine crede că iubirea poate muta munți, scurta distanțe și timp, spăla păcate și chiar educa animale. În decursul timpului, am primit din partea micilor patrupede mai multă iubire decât aș fi sperat vreodată și am încercat, la rându-mi, să le ofer totul pentru o bunăstare emoțională și psihică. Un animăluț iubit este unul fericit, iar un animăluț fericit, este unul prea ocupat ca să mai facă mici năzbâtii.

O formă de iubire este să-i asiguri companionului lucrurile de care are nevoie, de la un pătuț doar al lui, jucării, produse pentru spălat și îngrijirea blănii la mâncare, deopotrivă umedă și uscată, pentru un aport nutritiv echilibrat.

În ultimii ani, s-au deschis din ce în ce mai multe magazine cu produse pentru animale, însă, pentru mine, o comandă online e întotdeauna de preferat, iar unul dintre magazinele online cu o ofertă bogată atât pentru câini, pisici, păsări, pești, reptile cai, iepurași, porcușori de Guineea, chinchille și alte rozătoare este Pentruanimale.ro. Anul acesta, magazinul Pentruanimale.ro împlinește 13 ani de existență pe piață și are câteva promoții foarte bune.

pentruanimale.ro
pentruanimale.ro

Clișeic sau nu, când eram mică, voiam să devin medic veterinar, să am grijă de toate animalele din lume, să le ofer tuturor o căsuță și să trăim fericiți până la adânci bătrâneți.

Dorințele mele profesionale s-au schimbat în decursul anilor, dar asta nu m-a împiedicat să fiu prietenă cu un purceluș pe care îl hrăneam cu biberonul, să mă dau cu sania împreună cu un cățeluș care mă ajuta să ajung în vârful dealului, căci greu la deal cu boii mici ca mine, să devin cea mai bună prietenă a unei gâște, care obișnuia să mă îmbrățișeze cu aripile.

Soarele meu a fost cel mai minunat suflet, un cățeluș pe care o să-l iubesc întotdeauna și care mi-a dat cele mai puternice lecții de viață, în special în ultimul an de viață, când s-a luptat cu o boală pentru care încă nu există vindecare – epilepsia. Dispariția lui mă dusese într-o beznă totală, până a apărut Bebe cu lumina lui și comportamentul lui à la Hemingway. Scriitorul american avea un spirit aventuros și obișnuia să exploreze, să vâneze, să navigheze, să pescuiască, să participe la lupte și avea gusturi diverse în ceea ce privește băuturile alcoolice. Nu dețin un pisoi alcoolizat! Stați liniștiți! Bebe este doar un mare explorator, care nu se dă în lături când e vorba să stea la pândă.

Cunoaște-ți animăluțul ca pe tine însuți.

Da, sună ca ceva desprins din decalogul biblic, însă cred cu strășnicie că e o regulă general valabilă pentru starea de spirit și bunăstarea animalelor. Între oameni și animale se creează o legătură incredibilă și fiecare animăluț are propria personalitate, care nu ar trebui strivită și schimbată. Înainte de a deține un animal, fiecare om ar trebui să fie conștient de faptul că el va deveni cea mai importantă persoană din viața micuțului și, implicit, familia lui, iar dacă nici în familie nu primești iubire, mângâieri și laude pentru ceea ce ești, atunci unde?

Un om care cunoaște preferințele animalului de companie, va reuși să evite privirile dezaprobatoare și extrem de critice ale micului patruped, de tipul ”de ce-mi oferi un plic cu pește când eu prefer puiul, doar puiul?”.

Bebe, extrem de nemulțumit

Medicul veterinar nu e bau-bau.

Medicului veterinar îi plac pisicile, sunt sigură de asta. Și vrea să le țină sănătoase până la adânci bătrâneți. Așa că, cel mai indicat ar fi ca, în momentul în care în viața ta intră un animaluț, să-l duci la medicul veterinar doar așa, pentru un consult preventiv, și pentru a stabili împreună cum e bine să-ți hrănești micul patruped, mai ales dacă ești un novice în domeniu, așa cum a fost și cazul meu. Medicul veterinar va ști cum să stabilească un plan corect pentru o alimentație sănătoasă, în funcție de starea de sănătate a pisicii, de vârstă sau de rasă.

Ce e bun pentru noi, nu e neapărat bun pentru animale.

Pisicile, așa micuțe, dulci și drăgălașe, sunt animale carnivore și păstrează în genele lor trăsăturile rudelor mai îndepărtate din familia felinelor, precum leopardul, ghepardul sau puma. Așa că, trebuie să fim conștienți de faptul că nu e bine pentru micul patruped să fie hrănit cu mâncarea noastră de animale omnivore și bipede, chiar dacă va încerca să ne impresioneze cu ochi mari și mustăcit curios.

Carnivore prin excelență, cu dințișori ascuțiți, pe care sigur ai avut șansa să-i simți pe propria piele dacă te-ai jucat vreodată cu o pisică năzdrăvană, micile noastre feline au nevoie de un aport mare de proteine pe care îl pot lua din consumul de carne sau din mâncarea uscată sau umedă, special concepută pentru o dietă echilibrată.

Hrănirea în exces dăunează.

Nu cred că există persoană în lumea asta care să nu fi regretat, la un moment dat, că nu a rezistat în fața unei prăjituri apetisante sau în fața unei mâncări delicioase, dar extrem de bogate în calorii. Când se întâmplă o singură dată pe lună, e scuzabil, dar când cedăm zilnic în fața unui tort sau a unei tablete de ciocolată, comportamentul nostru alimentar va avea efecte nedorite în timp.

Tind să cred că așa e și în cazul pisicilor. Dacă au la discreție hrana lor preferată sau anumite alimente care nu le fac neapărat bine, dar după care mor de plăcere (cum e cazul lui Bebe, care ar vrea să bea mereu lapte în loc de apă, deși pisicile ar trebui să consume lapte cu moderație și apa e necesară pentru o bună sănătate), pisicile tind să facă excese, mai ales dacă sunt pisici de casă și nu le este permis să exploreze și să-și consume energia în aer liber.

Hrănirea în exces poate duce la dezechilibre în timp, poate afecta întreg organismul micului nostru patruped, de la dinți, blană, vedere, digestie, iar un animăluț obez este mult mai expus în fața bolilor care îi pot scurta viața.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s