Frânturi de raze trec prin despicătura draperiilor de mătase vișinie și se răsfrâng pe șuvițe de păr roșu, prelinse pe perna îmbrăcată în bumbac egiptean negru. Ochii se încruntă, pleoapele tremură, visele rămân într-un plan secund, tot mai mici, până depărtarea le înghite. Timpul se dilată, claritatea se recompune ca sub forța unui magnet.

Deschid ochii.

Escaladez cu privirea dormitorul alb și spațios, cu decorațiuni de inspirație Art Nouveau, așezate pe polițe, ca lebedele pe luciul unei ape ninse și înghețate sub rotirile vântului neastâmpărat. Peretele multimedial, aflat pe partea opusă patului, îmi simte schimbarea de stare, ca în fiecare dimineață, și se aprinde cu unde suave de lumină, să nu mă deranjeze, ca și când s-ar dezbrăca de o pelerină cenușie ce îi ține secret jocul intern cumpătat. Fâșii de punctulețe în zig-zaguri vișinii se ițesc de-a lungul și de-a latul pătratului structural, ca undele ce indică bătăile unei inimi de om. Este panoul de control al casei mele și așa îmi spune în fiecare dimineață că nivelul ei de energie este la cote maxime. Este independentă și autonomă.

Cu grație tehnologică, din podea răsare un tub care începe să arunce în aer frânturi ale unei realități iubite, îmbrăcate într-o cămasă albă, cu mâneci suflecate, cu sclipiri liniștitoare în ochii primăvaratici.

”Bună dimineața, soarele meu! Este a zecea zi din martie 2044, anul în care te iubesc mai mult ca niciodată.”

Este holograma iubitului meu. Mă rog, soțul meu, dar odată ce am trecut de 50 de ani, preferăm să ne autodefinim doar prin cuvinte tinerești. Ar putea să lucreze de oriunde, suntem doi nomazi digitali, dar el preferă uneori să meargă la birou, de dragul de a conduce noua lui mașină, a 10-a din seria EQ, succesoarea lui Mercedes-Benz EQC din 2019, prima din neamul ei propulsată 100% electric.

Holograma se stinge treptat cu pâlpâiri armonioase. Emoția mea prezidează flashurile dispărânde și mă îmbracă în dor. Dor de el.

Mă ridic din pat și tastez combinația magiei domestice matinale pe panoul de control al casei: 1-2-3-4.

Tasta 1 activează mecanismul de aranjare a patului; mâini mecanice apar de sub pat, scutură, vântură, așază și netezesc până totul arată neprihănit. Tasta 2 e conectată cu una dintre micile mele plăceri (evident că e una vinovată, așa sunt cam toate plăcerile) – o ciocolatieră de secol XIX, recondiționată, căci în 2044 nimic nu se mai aruncă, totul se reciclează, și modernizată cu un dispozitiv electric care prepară automat ciocolata caldă.

Tasta 3 pune în funcțiune roboțelul care îmi calcă ținuta pe care o voi purta azi, iar 4, ei bine, 4 e sfânt. Simpla apăsare a tastei 4 face curățenie în toată casa. Dar rămâne între noi acest mic detaliu, uneori prefer să fac curățenie ca pe vremuri, cu mop, cârpe și pămătuf de praf, substanțe de curățat din bidoane voluminoase, care au devenit o raritate. Acum orice casă are un sistem de curățare centralizat, alimentat lunar cu produse de curățat prin țevi prietenoase cu mediul.

Din depărtare, lumina de pe terasă e ca un cearșaf alb pictat cu cer. Îi trec pragul și mă cuprind așchiuțe de vânt și parfum de primăvară. Privind în jur, mă simt ca în mijlocul eternității. Cuprind orașul liniștit, străbătut de autostrăzi colorate. E verde, ca o câmpie pe care aleargă iepurași albi în șiruri – mașini electrice.

În cartierul nostru, fiecare casă este îmbrăcată cu plante agățătoare, a noastră are iederă pe ziduri, ce-o îmbrățișează cu verde crud. Terasa a rămas un spațiu multicolor cu flori perene, glicină, bougainvillea și iarbă de pampas roz.

Îmi torn ciocolata într-o cană de porțelan pictată de mână de meșteșugar iscusit și mă las absorbită de jocul norilor de alături. Casa vecinilor noștri nu e foarte dezvoltată pe verticală și cerul se proiectează în oglinda de panouri fotovoltaice de pe acoperiș. Un mic mall second-hand se învecinează cu strada pe care se parchează casele mobile, fiind despărțite de un drum cu două benzi, puțin circulat, în galben-portocaliu.

Tot restul e verde.

O statistică spune că puterea verde – electricitatea produsă de mori de vânt și de panouri solare – a ajutat la combaterea poluării. Calitatea mediului s-a îmbunătățit, iar bolile, care secerau vieți în urmă cu 25 de ani, au fost eradicate.

Tubul hologramic se activează iar. Aceleași forme, aceleași emoții, aceeași voce, același nume – iubitul meu, muzica mea preferată din întreaga lume.

”Iubire, am o surpriză. Te așteaptă în garaj. Sper să nu reușească să-ți cunoască forma buzelor mai bine decât mine.”

Trec iute prin pâlpâirile dispărânde și cobor scările în grabă. Mai mult ca sigur e un cățeluș. Trebuie să fie un cățeluș! Am discutat chestiunea în urmă cu câțiva ani, ne luăm un cățeluș după ce pleacă la facultate cei doi copii ai noștri.

Când ajung la stația de încărcare din garajul nostru, observ o pâclă hologramică țesută în jurul unui obiect de mari dimensiuni și holograma unui străin zâmbitor.

”Bună ziua! Sunt reprezentantul Auto Schunn, partener autorizat Mercedes-Benz în România. Nu ne ocupăm doar de vânzări auto, aici întreținem stiluri de viață. Dacă anul 2019, la împlinirea a 25 de ani de prezență Auto Schunn pe piața din România, a coincis cu lansarea primei mașini 100% propulsate electric din familia Mercedes-Benz, astăzi, la săvârșirea jumătății de deceniu, vă livrăm o mașină prietenoasă cu mediul și feminină – Mercedes-Benz Femina.”

Pâlpâirile hologramice dispar dintr-o clipire și dezvăluie cea mai frumoasă și delicată mașină, cu o lucire care trezește pofta de a colinda lumea în lung și în lat, pe drumuri pustii. Cu unduiri de caroserie ca ale unei cadâne senzuale din vreo poveste orientală rătăcită prin manuscris, pare sculptată de mâini de artist. Mașinile anului 2044, vă zic eu, sunt opere de artă.

Îi deschid portiera folosindu-mă de amprentă și mă așez pe scaunul care pare special creat pentru mine. Mașina mă salută, îmi urează bun venit și am impresia că mă pupă sau îmi scanează buzele, fața, nu știu exact. Îmi cere să apăs butonul #makeupbenz și ceva teribil se întâmplă. Trei mâini mecanice apar din plafon și încep să mă machieze.

Există ceva mai senzațional de atât? O mașină care aproape că se conduce singură, care arată senzațional și mă face să arăt senzațional cu un machiaj profesionist (hei, am nevoie, e anul 2044 și am peste 50 de ani 😀 )

Pe bord, găsesc o scrisoare, scrisă pe pergament, cu stilou, cerneală și cea mai elegantă caligrafie:

”În urmă cu 25 de ani, viitorul începea să înverzească. Acum e verde. Te iubesc!”

P.S.: cățelușul l-am primit a doua zi. Trebuie să-i amenajez un spațiu de joacă pe bancheta din spate a mașinii. 🙂

Pentru Spring SuperBlog 2019

Reclame

4 gânduri despre „Din viitorul verde, cu drag

  1. Mesajul e frumos și sună cam așa:
    -Mașina voastră este atât de tare, atât de…prietenoasă, încât mi-a deșteptat spiritul vizionar. Mă simt ca într-o navă spațială. Dar aș putea să mă obișnuiesc cu ea, dacă mă premiați.

    Apreciază

    1. Spiritul meu vizionar e mereu treaz, nu are nevoie de premii pentru a fi stimulat, însă are nevoie de speranța că viitorul va fi mai bun, mai curat și mai blând cu planeta pe care trăim, iar în momentul în care un brand de renume mondial, cum e Mercedes-Benz, lansează un produs care se îndreaptă în direcția pe care mi-o doresc, nu pot decât să mă bucur, chiar și printr-un exercițiu de scriere care propulsează gândul pe ”o navă spațială”.

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s