Din ce sunt făcute vacanțele?

Emoții, culori, lumini? Relaxare, iubire? Nou, frumos? Rătăcire sau mișcare? Familie, prieteni?

Dacă ar apărea un om de știință care să studieze vacanțele într-un laborator, folosindu-se de cele mai avansate instrumente și metode, ce ar spune? Cum ar descărna toată viața din vacanțe, să-i pună genele sub lupă cât să-i predice despre toate anotimpurile lumii pândindu-se reciproc din fotografii și gânduri?

Cum ar compara ADN de om cu ADN de vacanță, într-o căutare stângace a unei explicații pentru o legătură încă nedeclarată, dar vitală? Ar lua molecule din hățișuri dublu spiralate în momentul calm al socotelilor și, cred eu, ar striga copleșit: Dreptul la vacanță este fundamental pentru om!

Apoi, s-ar scălda, în numele științei, în ore de dulci târcoale printre visători, poeți, copilăroși, nebuni, veseli, frumoși călători ai lumii care și-au lăsat amprenta în identitatea universală a vacanțelor. Ar începe sondarea și apoi extracția din ADN de vacanță a elementelor abstracte și necesare, care ne fac pe noi, oamenii, să trăim.

Sunt neînsemnată și deloc pricepută la știință, dar cred că, dacă aș pune sub lupă vacanțele mele, s-ar forma un tablou cu linii drepte, perpendiculare, fără a fi colțuroase, ca o plantație a unui pictor ce își cultivă culorile în grădinițe cât e anul de lung. Pentru că acolo, pe o câmpie întinsă ca un șevalet cu nuanțe de verde crud și mentă, ocru, cenușiu perlat și cântec de izvor, a fost prima mea vacanță, iar ce e prim setează sensul, direcția, ritmul, pofta, melancolia din orice șir în creștere.

În județul Satu Mare, din drumul național 19A se desprinde, ca o tentaculă mică, drumul județean 108L. După cum se poate observa, nu are o denumire prea atrăgătoare, iar, dacă te uiți pe hartă, e cu atât mai neatrăgător, parcă e un om blestemat de zei să meargă întruna fără să ajungă vreodată la destinație. DJ108L șerpuiește pe câmpia întinsă ca apa pe cutele pielii până ajunge în Eriu Sâncrai, unde e denumit Strada Principală. De altfel, e singura stradă cu nume din sat și trebuia cumva să i se acorde respectul cuvenit cu un adjectiv de seamă.

Acolo, în Eriu Sâncrai, în casa natală a bunicilor mei, sub cupola apăsătoare a cerului azuriu, gata să se prăbușească sub greutatea norilor pufoși, mi-am petrecut prima mea vacanță. Era pe vremea când puteam să-mi indic vârsta răsfirându-mi în aer degetele de la o mână și să mă joc, cât era ziua de lungă, sub spalierul cu viță de vie din curte.

Era pe vremea când mâinile nevârstnice ale bunicii frământau de Crăciun cei mai aromați cozonaci cu nucă și glazurau prăjituri cu foi coapte în cuptor cu lemne. Era pe vremea când sania era trasă de cai pe drumuri șerpuite prin vălătuceli timide de arbuști de câmpie.

Era pe vremea când somnul era dulce în paturi înalte acoperite cu țesături împletite, jocul copiilor era bătucit în oameni de zăpadă cu ochi cărbune și timpul curgea leneș, mai ales de sărbători.

Era pe vremea când ”perfect” era un cuvânt prea domnesc și oamenii câmpiilor întinse nu-l foloseau, dar era singurul care putea descrie timpul acela de poveste.

Cu ochi de copil, am cuprins imperceptibilul. Cirezile de animale ridicau praful de pe străzile nepietruite, cu coarnele ascuțite în soarele asfințind și nările amușind apa rece. Țăranii, îmbrăcați în culori pământii și cu toiege în mână, lungi și vălurite ca niște vene ce se scurg în pământ, se sprijineau în ele ca niște zei ce fac să pulseze inima pământului.

Prima mea vacanța la țară s-a sfărâmat în palma mea de copil, s-a întrupat în mine și astăzi suntem un tot. Așa cum, din ofertele pentru călătorii în locuri incredibile, s-a întrupat vacanța cu Christian Tour.

Cum iubesc frumusețea țării noastre, cred că orice român ar trebui să-și ofere șansa la o vacanță în România. La mare, la munte, în stațiuni balneoclimaterice, în sate unde viața e celebrată zilnic cu un sofisticat natural – spumă de valuri, concerte de ciripituri, irizații de verde crud pe piscuri de munte și sentimentul că lucrurile nu au cum să fie mai bune decât sunt.

Trăim într-o lume mare și diversă care așteaptă să fie descoperită, iar Christian Tour susține Dreptul la vacanță!

Pentru Spring SuperBlog2019

Reclame

5 gânduri despre „Tu îți știi toate drepturile?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s