Muzician, compozitor, textier. Vocalist al trupei Queen. Talentat, adulat și criticat. Exploziv pe scenă și timid în rest. Autentic și complex. Iubit și iubitor. Cuvintele sunt prea mici ca să cuprindă personalitatea complexă și multifațetată a legendei rock Freddie Mercury.

freddie mercury biografie
Sursă foto: realitatea.net

Odată cu lansarea filmului Bohemian Rhapsody și nominalizarea acestuia la cele mai importante premii ale industriei cinematografice, numele lui Freddie Mercury a fost pe buzele tuturor. Nu e vorba că el ar fi fost vreodată uitat, dar memoria colectivă funcționează după legile fluxului și refluxului – ceva ce este astăzi aproape, mâine poate fi dus de valuri departe.

În ultima jumătate de an, Freddie Mercury a fost aproape. Așa cum poate fi aproape cineva plecat dintre noi – prin film, muzică, videoclipuri, interviuri înregistrate cu zâmbetul pe buze, cărți.

Freddie Mercury, o biografie de Peter Freestone

Pe rafturile librăriei La Două Bufnițe, probabil cea mai luminoasă, boemă și primitoare din Timișoara, am găsit o biografie despre Freddie Mercury, scrisă de Peter Freestone, asistentul lui personal, cel care i-a fost alături, zi de zi, în ultimii 12 ani de viață.

Biografia se numește, după cum era de așteptat, Freddie Mercury: o biografie intimă, scrisă de omul care l-a cunoscut cel mai bine și se referă la perioada 1979-1991, cu toate mărunțișurile zilnice, petrecerile până în zori de zi, relațiile tumultuoase, sesiunile maraton de înregistrări, versurile scrise în locuri neașteptate și concertele în fața a zeci de mii de oameni.

Titlul original al cărții este Freddie Mercury: An Intimate Memoir from the Man Who Knew Him Best by Peter Freestone, apărută inițial în 2001, la Omnibus Press.În România, a fost publicată la Editura Publica, în 2018, în colecția Victoria Books.

freddie mercury biografie

În 1977, la Royal Opera House, Peter Freestone era garderobier, iar Freddie Mercury, un star rock în ascensiune. Urma să urce, pentru prima oară, pe scena Operei londoneze, ca invitat de onoare, pentru a cânta Crazy Little Thing Called Love și Bohemian Rhapsody. Peste câteva săptămâni, managerul trupei Queen l-a cooptat în echipă pe Peter Freestone (sau ”Phoebe”, după cum l-a poreclit Freddie), în sarcina căruia intrau ținutele pentru viitorul turneu ale membrilor trupei.

Din 1979, Peter Freestone a fost de nelipsit din anturajul trupei Queen, devenind un om bun la toate pentru Freddie Mercury.

”Am fost pentru Freddie bucătar-șef, spălător de vase, chelner, valet, secretar, om de serviciu… și mătușa înțelegătoare din momentele sale de agonie. Am călătorit cu el în toată lumea, am fost alături de el pe culmi, dar și în cele mai negre momente… I-am fost bodyguard și, la finalul vieții, am fost una din infirmierele lui.”

Peter Freestone

Peter Freestone nu e scriitor, cartea pare ușor grăbit editată, mai ales prin lipsa titlurilor de capitol, numerotate de la 1 la 7, însă este o lectură plăcută și relaxantă ce evocă afectuos imaginea unui artist care a iubit viața. Stilul lui Peter Freestone este unul foarte natural, scrie ca și când cum ar vorbi unor prieteni despre un alt prieten, care, întâmplător, a fost unul dintre superstarurile rock ale secolului al XX-lea.

Universul personal al lui Freddie Mercury, în viziunea lui Peter Freestone

Ce iubea Freddie Mercury? Care erau lucrurile care îl defineau, dar cele care îi plăceau? Ce obișnuia să cumpere, indiferent în ce parte a lumii se afla? Care erau tabieturile lui și cât de importanți erau oamenii din jurul lui pentru el? Ce asculta? La ce se uita? Ce admira?

  • Cadourile

Goana după cadouri poate fi extrem de obositoare uneori, mai ales când nu știi ce vrei. Însă Freddie știa întotdeauna ce vrea pentru prietenii săi și nu ezita să cumpere cadouri, fără să fie neapărat o ocazie specială. Pentru că la ocazii speciale, cum era Crăciunul, pe care îl sărbătorea oriunde se afla în lume, se întrecea pe sine dăruind cadouri, felicitări și cecuri valoroase chiar și oamenilor care se ocupau de curățenia din casa lui.

  • Pisicile

În decursul timpului, trupa Queen a avut numeroase concerte în toată lumea. Freddie, cu toate că deținea case în diferite țări și chiar a locuit, pentru scurte perioade, la New York sau München, acasă pentru el era la Garden Lodge, Londra, locul unde locuiau pisicile sale, membre importante ale familiei sale.

Sursă foto: reddit.com

Dragostea pentru micile sale feline era mare și obișnuia să le răsfețe, să le hrănească pe sub masă, ba chiar să vorbească cu ele la telefon, când era plecat în concerte. Uneia dintre pisicile sale, Delilah, i-a dedicat un cântec, apărut pe albumul din 1991, Innuedo.

  • Petrecerile

Exista o regulă în trupa Queen: pentru concertele mari – costume de scenă albe, concerte mici – haine negre. Indiferent dacă erau mari sau mici, erau epuizante din punct de vedere psihic pentru Freddie, care căuta să se încarce cu tensiune afectivă înainte de ele, certându-se cu partenerii lui de viață, iar după concerte, căuta să se elibereze de stres organizând petreceri monstru, care se terminau în zori.

  • O frizură bine realizată

Freddie Mercury avea un adevărat ritual de îngrijire zilnică. Se relaxa cu băi cu spumă și uleiuri aromatice și avea grijă să fie mereu prezentabil. Pentru că avea părul în două vârtejuri, nu oricine știa cum să-i facă o frizură pe placul său, așa că obișnuia să apeleze la serviciile aceluiași frizer priceput din Londra, căruia îi plătea transportul și cazarea oriunde în lume, dacă se întâmpla să fie în turneu.

  • Arta

El însuși un artist și deținător al unei diplome în design grafic, Freddie Mercury căuta să se înconjoare cu frumos. Astfel, colecționa cristaluri fine și își decora casa cu obiecte fine, lucrate artistic, precum vaze Lalique, obiecte de la Tiffany, mobile Biedermayer și Empire.

Printre artiștii lui preferați erau Gaudi, Picasso, Dali, toți trei catalani, sau Rudi Patterson, un jamaican ale cărui lucrări le colecționa.

Rudi Patterson, From Jamaica to Notting Hill
Sursă foto: wsimag.com
  • Fumatul

Se spune că fumatul este un obicei social – începe prin imitarea gesturilor celor din jur și se desfășoară într-un grup, în societate. Pentru Freddie, o fire timidă, fumatul era o bună metodă de a-și ține mâinile ocupate, mai ales când trebuia să comunice cu străini. Așa că, nu există interviu în care Freddie să nu simtă nevoia de țigară după țigară.

  • Filmele

Lui Freddie Mercury îi plăcea să fie gazdă și să organizeze tot soiul de evenimente, de la petreceri grandioase la seri de film, unde meniul era compus din caviar, șampanie și filme alb-negru, în care jucau actrițe ca Norma Shearer, Joan Crawford, Bette Davis, Ava Gardner sau Rita Hayworth, pe care le adora.

Joan Crawford, Bette Davis, Rita Hayworth, Norma Shearer
Sursă foto: wikipedia.org

3 gânduri despre „Șapte lucruri pe care le iubea Freddie Mercury

  1. Cum bine spuneai, ”Cuvintele sunt prea mici…”, pentru o MARETIE. Si ideea de flux-reflux mi-a placut si iar ai dreptate. Pitica mea a vazut filmul si acum asculta curioasa Queen. E bine de stiut ca exista o biografie si multumim ca ne-ai spicuit si noua. 🙂

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s