1. Cred că Moș Nicolae a fost pasionat rău de tot de pantofi și i-a înduplecat cu neobrăzat de multe cadouri pe istorici și etnologi să șteargă detaliul acesta din toate izvoarele scrise ale lumii. În zilele noastre, cu siguranță că ar fi un designer de pantofi (un papucar care papucărește papuci nepapucăriți etc) cu prețuri exagerat de mari. În legendă, el e un nobil bogat, darnic și empatic, ce dădea drumul cadourilor pe horn, ele oprindu-se adesea în șosetele puse la uscat sau în pantofi.
  2. La câtă grijă și atenție vrea Moș Nicolae să se acorde pentru lustruirea ghetelor și, în special, a bombeurilor, posibil ca această rudă a Moșului Crăciun (au același nume de familie: Moș, sigur sunt înrudiți 🙂 ) să aibă o ușoară formă de OCD (tulburare obsesiv-compulsivă). 
  3. Românii au și ei obsesiile lor, iar Moș Nicolae știe de ele și le cântă în strună. În comunism, umplea ghetuțele cu portocale și banane necoapte, iar acum, îndeasă până la refuz orice gheată prinde cu kilograme de ciocolată frumos ambalată.
  4. Moș Nicolae este și sfânt, cunoscut sub denumirea Sfântul Ierarh Nicolae din Mira Liciei, un loc de undeva din Turcia de astăzi. Biserica îl celebrează în fiecare an pe 6 decembrie și cerul, pare-se, îi celebrează barba albă; se crede că, dacă Moș Nicolae își scutură barba, ninge. Probleme cu tenul deshidratat?
  5. Rezultatul unui studiu antropologic spune că Moș Nicolae ar fi descendent al zeului Volos din panteonul slavilor păgâni, un zeu din măruntaiele pământului, un zeu htonic, patron al vitelor. Destul de logic, pielea animalelor o fi materie primă pentru papucii Moșului.

Bonus: presimt că Moșului Nicolae îi place singura piesă românească despre bombeuri.

Un gând despre „Cinci lucrușoare cu Moș Nicolae

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s