Când ne naștem, suntem ca o pagină albă și neprihănită. Artera principală, ingenuă și emerită, apare sub formă de cuvânt și ne pulsează lumea în trup.  Apoi, prin procesul de socializare, ne formăm prin cultură, în cultura lumii, și noi nervuri ce pulsează viu ne dau viață. Nervurile se suprapun în straturi infinite pe măsură ce creștem, ne maturizăm, îmbătrânim. Sunt ca fluturii multicolori ce ni se așază o frântură de clipă pe suflet și ne colorează pentru veșnicie. Dacă ne luăm după antropologul Sir Edward B. Tylor, cel care a formulat definiția canonică a culturii, ne viețuiește ”un complex ce include cunoștințele, credințele, artele, morala, dreptul, obiceiurile și alte abilități deprinse de om ca membru al societății”. Practic, el spune că tot ce ne înconjoară e cultură și toată cultura e în noi. Ne pulsează prin vene și prin minte miturile, riturile, legendele și poveștile lumii. Vrem, nu vrem, trecutul omenirii se fărâmițează în piloni și se împarte fiecăruia dintre noi.

Pe pagina mea de viață s-a inserat, mai degrabă ca o caracatiță ce mă face să ard în speranță, mitul androginului. Am aflat pentru prima oară de mitul androginului în vremea liceului, la o oră de literatură universală la care se discuta despre Grecia Antică și, de atunci și până astăzi, felul în care privesc iubirea s-a dantelat mai rău decât toate dantelăriile arhitecturale din Paris adunate la un loc.

Acolo unde e pomenit pentru prima oară mitul androginului, în Banchetul de Platon, în cuvântarea lui Aristofan, se vorbește despre o iubire atât de naturală și firească încât unește trupurile pentru totdeauna. În vremurile de dincolo de timp, oamenii erau uniți, contopiți, lipiți în același trup și aceeași inimă, cu două capete, patru mâini și patru picioare. Erau atât de frumoși și de mândri încât i-au făcut invidioși pe zei, care s-au răzbunat. Cu cea mai cruntă mânie, zeii i-au blestemat pe oameni să se despartă ca să-și caute apoi toată viața sufletul pereche.

Platon a făcut din mine o romantică incurabilă. De atunci, îl caut pe EL, mă caut pe mine, și când încetez să-l caut, îl aștept pentru că știu că mă caută el. De fapt, tu. Tu mă cauți și poți fi oricine.

Te-am confundat cu inocența și cu bunătatea, alteori cu dorința, cu inteligența sau talentul, însă ceva din străfundurile mele urla: ”Nu este EL!”. Cred că era magia, pe care fiecare dintre noi o are, trezită la viață doar de marea iubire, pe care o întâlnești o singură dată în viață și știi din prima clipă că ai dat de ceva ce te completează, deși nu știai că ești incomplet. Când o să te întâlnesc, o să-ți recunosc lumina din ochi. Delicioasă, fermecătoare, vindecătoare, nobilă, energică, infinită, creatoare de NOI. Așa cum sunt și luminile din Orașul Luminilor. Mereu mi s-a părut că Parisul e ca o femme fatale pentru orice cuplu, îi seduce până se îndrăgostesc iremediabil unul de celălalt și împreună de oraș. Nu vreau să merg cu nimeni altcineva în afară de tine la Paris.

city break christian tour

La șapte zile după ce te voi cunoște, căci sunt necesare șapte zile pentru a crea o lume a noastră, îți voi propune un city break în Paris. Sper să fie într-o primăvara generoasă și blândă, când parcurile și grădinile Parisului sunt încărcate de guguloaie de flori și culori, o euforie cromatică mai ceva ca-n picturile lui Georges Seurat.

Parisul va fi doar începutul, pentru că sunt o grămadă de oferte city break în portofoliul Christian Tour, iar eu vreau să-ți spun că te iubesc, te ador și te venerez ca pe un zeu în toate țările pământului, deci pregătește-te pentru o viață de nomad. Un city break Christian Tour e doar începutul unui mare cântec în care vom reuni muzica sufletelor noastre preț de o viață.

Un city break în Paris – de vis

Nu va trebui să stau prea mult să analizez secțiunea hoteluri Christian Tour, știu exact ce vreau. Vreau să ne cazăm undeva aproape de Bulevardul Saint-Germain astfel încât să ne începem prima dimineață pariziană cu un mic dejun copios la Café de Flore, locul unde toți marii scriitori și artiști care au ajuns la Paris și-au frânt gândurile fragile și debile în licori magice pentru ca apoi să se înnobileze cu divina creație.

Ne vom desfăta cu croissante cu unt, pain au chocolat, ouă fierte moi, baghetă cu unt proaspăt și camembert au lait cru sau saint marcellin, o brânză moale ca o cremă bună. Apropo de cremă, presimt că prăjitura ta preferată este millefeuille, așa că nu va lipsi de la festinul nostru matinal, asezonată de o ciocolată caldă marca Flore. Oare Jean-Paul Sartre și Simone de Beauvoir or fi împărțit la Cafe de Flore o prăjitură? Ei au avut o relație perfect de imperfectă născută dintr-o iubire perfectă și îi admir enorm. De fapt, mai mult pe ea, dacă nu ești de acord, avem de dus lupte grele.

Nu știu dacă ei s-au plimbat vreodată de mână prin Grădinile Luxemburg și Versailles sau dacă s-au sărutat teatral pe Podul Alexandru al III-lea, sub un felinar cu lumină caldă, însă eu vreau cu tine tot ce-i mai omenesc și afectuos cu putință în fiecare colț de Paris.

Alexandre-3-Bridge-Paris-France-shutterstock_319945916

Vreau să împletim vechiul, noul și viitorul trecând prin cât mai multe locuri extraordinare ale Parisului, fie că sunt comori din Île de la Cite, precum Catedrala Notre Dame, fie că sunt ancorate în albastrul cerului parizian, precum Arcul de Triumf sau Turnul Eiffel. Catedrale, palate, piețe monumentale, sculpturi încărcate de istorie, o arhitectură a grandorii și a eleganței. Parisul e un muzeu în aer liber de care nu ne vom sătura vreodată.

notre damearc

Te rog eu, grăbește-te și arată-mi-te. Eu te aștept așa cum Parisul ne așteaptă pe amândoi.

Pentru SuperBlog2018

Reclame

4 gânduri despre „Păstrez Parisul pentru tine

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s