…oi avea 50 de ani și mi-oi sărbători jubileul timp de un an, zi de zi, la un conac boieresc și sănătos, în cel mai dulce stil românesc.

Galbena de Odobești, vinul produs de Vincon România, sărbătorește 50 de ani de existență parfumată și aromată, prilej cu care un exercițiu de imaginație în care să mă proiectez pe mine în anul 2041, când voi împlini 50 de ani, e binevenit.

galbena-de-odobesti-aniversar-577x800

2041. Un preaplin de cifre. Un preaplin de emoții, senzații, fapte netrăite. Un preaplin de suflete încă necunoscute. Un carusel pus în funcțiune de ceea ce ar putea fi. Poate că lumea se va digitaliza într-un asemenea hal încât, printr-o apăsare de buton, ni se va îndeplini orice dorință, ni se va satisface orice nevoie. Poate omenirea va intra în contact cu populații extraterestre, poate vom călători pe alte planete, poate vom cunoaște dive din spațiul extrapământean care vor impune noi trenduri și vor fi la modă fețele de om în formă de pară verde și haine făcute din roci extrase de pe planete aflate la ani distanță de Pământ. Dar poate lumea să fie cum vrea, eu îmi doresc tihnă, liniște și echilibru, bogății pe care și Galbena de Odobești le-a adus pe mesele românilor în ultimii 50 de ani.

Când oi fi ca Odobeasca Galbenă…

…mi-oi petrece serile de vară pe prispa unui conac bătrân, cu pereți vătuiți de timp cu un galben odihnit, așa cum sunt strugurii pârguiți în soarele dimineții. În jur, m-oi învecina cât vezi cu ochii de o mare de viță de vie, care să-și lege mrejele de linia orizontului și să împrumute cerului nuanțe de verde albăstrit, spart de roșul macilor de iunie și vibrant ca sunetul stolurilor de păsări cântătoare. Pe coloanele subțiri ce-or susține lăcașul meu de odihnă văratică, unduirile viței de vie or sta încolăcite ca firele de bumbac în hainele tradiționale. Oi asista seară de seară la concerte date de greieri neobosiți și metalice sunete de gâze atrase de lumină. Oi sta în soare și s-or prinde razele de mine până oi avea auriul de neasemuit al vinului turnat într-un pahar de cristal în păr și parfum de soare, verde și pământ pe piele.

Toamna a începe să curgă domoală, ca o zână din basme vechi de când lumea. Aerul a fi înțepător și rece, acompaniat de întunericul parcă dospit de maiaua autumnală, iar cămara se va umple de fructe, dulcețuri, murături și zacuște făcute după rețete transmise din generație în generație. În vie, râzând în fața timpului ce trece necruțător, ciorchinele încărcate de bobițe zemoase își vor începe săltat transformarea în vin. În aburii viorii ai dimineții, când lumina odăilor se va împleti cu lumina zorilor, oi pupa frunți de nepoți adormiți.

Când fulgii or dansa pe crengile golașe, licăririle focului din șemineu or picura lumină pe fața mea. În iatacul cu pat de lemn sculptat de mâini dibace, oi sta cuibărită lângă amintirea verii, strânsă sub formă de licoare aurie într-o cupă – o Galbenă de Odobești ce zugrăvește fericire și sănătate.

Câmpul ars de gheață a înflori în bunătatea primăverii, gând la gând cu mine, și-a îngrămădi lumea toată sub o boltă de flori. Via tăiată a începe să plângă cristal și pe schelele lemnoase va rezidi o mare de verde împletită cu cerul și în mine dorința altor 50 de ani cu parfum și savoare din Odobeasca Galbenă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s