Scaunul cu rotile e în dreapta noastră, gol, cu roțile ușor cufundate în nisip. Aș vrea să fie mereu gol, aș vrea să se facă una cu nisipul și Mela, buna mea prietenă, să poată să meargă din nou. Ne înconjoară un luciu azuriu. Balizele din depărtare parcă sunt stropi negri ajunși acolo din întâmplare pentru a moțăi pe un fundal de senin, acompaniați de nori ce se destramă ca fumul evanescent. Mela întinde brațele către soare, îl prinde ca pe o buburuză în mâinile făcute căuș și-l eliberează suflându-l spre cer.

10487416_782578535097321_5214526086748333770_n

Mela e puternică, în ciuda accidentului. Cadența valurilor e ca o albă spirală, ca o muzică udă ce ține isonul spectacolului de lumină dat de razele solare în zori de zi. Stăm pe nisipul alb și valurile melancolice ni se sparg la picioare. Avem lucirea răsăritului în ochi și căldura lui o punem în zâmbetele cu care însoțim cuvintele. Suntem fericite.

Cool for the Summer

Am ajuns ieri seară la mare, cu un grup de prieteni, și ne-am cazat la Hotelul Aurora din Mamaia, care oferă facilități pentru persoanele cu dizabilități. Planul inițial era să venim la mare iarna, să stăm ca pinguinii pe faleze înghețate. Dar frigul e ca veninul pentru trupul Melei, iar scaunul rulant e greu de manevrat pe o suprafață alunecoasă, cum e asfaltul acoperit de gheață sau zăpadă. Totuși, un aprilie înflorit, înainte de sărbătorile pascale, asezonat cu prieteni, mare și soare blând are un farmec aparte.

Animated GIF-downsized_large

Am venit pentru plajă: plaja obiectivelor turistice din Constanța, pășind pe urmele romanilor, genovezilor, armenilor, evreilor, tătarilor, armenilor, turcilor și a tuturor etniilor care au conviețuit în armonie lângă Pontul Euxin, și pentru plaja de lângă hotelul din Mamaia, cu nisip alb și fin,  mângâiată de zboruri de pescăruși zgomotoși. O plajă cu soare blând la zenit, doar a nostră în zorii zilei, când timpul se scurge cu încetinitorul.

hotel aurora

Am dorit să avem cazare în Mamaia la un hotel aproape de mare și de orașul Constanța, pe care o să-l vizităm zilele următoare. Oferta de hoteluri care oferă confort oaspeților cu nevoi speciale a fost destul de limitată, așa că am ales să venim la Hotelul Aurora din Mamaia, situat la 25 de metri de plajă, cu rampă de acces pentru scaunele rulante, cu trei lifturi și grup sanitar special pentru persoanele cu dizabilități.

13654131_1185408401480997_4201642985987728978_n

Hotelul din Mamaia are 10 etaje, aproape 700 de camere, restaurant, bar de zi, loc de joacă pentru copii și oferă oaspeților acces gratuit la două piscine ultramoderne, una pentru adulți, alta pentru copii.

7BB8C4A9-CE2F-40B2-A9ED-52B7A5AA7C02

Presărat cu șezlonguri, umbrele, un bar cu cocktailuri delicioase, locul poate fi etichetat drept oază pentru zilele caniculare și distracție la piscină.

Piscina de la Hotel Aurora Mamaia

Îmi amintesc de Mela din timpul facultății când era nevoită să stea în amfiteatru pe treapta cea mai de sus, lângă intrare, sau jos, lângă pupitrul profesorului, pentru că sălile erau gândite cu multe trepte, inaccesibile celor care văd și într-un prag mai înalt un obstacol greu de trecut.  Soarele, ca o bilă de foc, i se reflectează acum în ochi  în timp ce așază meticulos în nisip cana cu ciocolată caldă, spunându-mi cât e de încântată că vom vizita astăzi faleza din Constanța, cu minunatul Cazino, o bijuterie grandioasă, în stil Art Nouveau, care a țesut legende în juru-i. Se spune că furtunile din zona portului sunt iscate de sufletele celor care s-au aruncat în Marea Neagră după ce și-au pierdut toată avuția la Cazino.

800px-Cazinoul_din_Constanta_la_rasarit_HDR
Sursă foto: ro.wikipedia.org

Aflat în aceeași zonă, avem pe listă și Acvariul, casuță pentru 100 de specii de pești. Ne vom opri lângă Farul Genovez, construit cu peste 700 de ani în urmă, de către negustorii ce făceau comerț la Marea Neagră, să ascultăm poveștile de demult pe care marea poate ni le va șopti.

800px-Farul_Genovez,_Constanta
Sursă foto: ro.wikipedia.org

Îmi amintesc de Mela din lunile de după accident, când refuza să iasă din casă pentru că întreg orașul i se părea inaccesibil, cu trotuare înalte, cu scări și mijloace de transport fără rampe de acces. O admir acum pentru optimismul și încântarea cu care vorbește despre atracțiile Constanței și despre Publius Ovidius Naso, poetul roman exilat la Marea Neagră, deși, în liceu, traducerea poeziilor din ”Ars amandi” (”Arta de a iubi”) ne-a dat mari bătăi de cap la orele de latină.

statuie_ovidiu
Sursă foto: ziuaconstanta.ro

Vom vizita Portul turistic Tomis, aflat în prelungirea falezei Cazinoului, căutând urma pașilor poetului exilat la Pontul Euxin, doar, așa, să-i înțelegem mai bine lirica, fără să-i adoptăm gândirea posacă și neagră de tristețe.

800px-Constanța_port_3
Sursă foto: ro.wikipedia.org

Îmi amintesc de Mela speriată și neajutorată, dar, mai ales, furioasă că are nevoie de ajutor și că e privită cu milă. Acum, deși a fost adusă pe brațe până la malul mării, pentru că nu există în România plajă cu rampe și pontoane pentru oamenii cu dizabilități, crede într-un viitor luminos. După micul dejun în sistem suedez, inclus în tariful standard de cazare, de la restaurantul Hotelului Aurora, de abia așteaptă să ajungem la Delfinariul din Constanța, parte din Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, la spectacolele delfinilor și leilor de mare.

WhatsApp-Image-20160725
Ni Ni şi Chen Chen, vedetele Delfinariului din Constanța, sursă foto: ctnews.ro

Vom lua muzeele la rând. Vom porni din centrul istoric al Constanței, din Piața Ovidiu, unde e Muzeul de Istorie și Arheologie, apoi trecem pe la Muzeul de Artă, să admirăm picturi aparținând lui Nicolae Grigorescu, Theodor Aman sau Corneliu Baba, și o să sfârșim ziua la Edificiul roman cu mozaic, un vestigiu vechi de aproape două milenii.

26__edificiul_roman_mozaic
Edificiul Roman cu Mozaic, sursă foto: litoralulromanesc.ro

Mela e o femeie puternică, reușește să facă totul singură și rareori are nevoie de ajutor. În vacanța de la Hotelul Aurora din Mamaia, Mela se descurcă singură pentru că sunt suprafețele line, camerele destul de spațioase, cu mobilier nou, frigider, televizor și baie cu duș. Personalul e ospitalier, am primit în dar zâmbete și la 5 dimineața, când a început operațiunea ”răsărim pe malul mării să plănuim turul Constanței”.

Mela se descurcă singură, deși lumea tot încearcă să o încurce.

Pentru Spring SuperBlog 2018

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s