Tocmai am intrat pe ușă, am fost la ediția a doua a Festivalului de Reabilitare Termică desfășurat în scara blocului meu. Dacă nu va fi ultima, ne transformăm toți în oameni de gheață și o să le dăm clasă eschimoșilor pe timp de iarnă, iar vara devenim meduze umane, topiți de căldura din apartamente.

Prima ediție a Festivalului de Reabilitare Termică a fost primăvara trecută și a avut loc pe băncile din fața blocului, date fiind condițiile meteo favorabile unui spectacol în aer liber, pe o scenă improvizată. Prima ediție a fost una strălucită, atât de bine organizată că s-a terminat cu divizarea vecinilor în două tabere adverse: pro și contra reabilitării termice a blocului, pe motiv de lipsă de fonduri sau lipsă de persoane cu care te cerți acasă. S-a lăsat tot restul anului cu scandări de tipul ”Certificat energetic pentru un viitor bioenergetic” sau abțibilduri cu ”♥♥♥♥ audit energetic ♥♥♥♥” pe ușile de la intrare. Tabăra pro reabilitare termică a câștigat trofeul pentru cea mai activă galerie.

certificat-energetic-24h

Ediția a doua a fost una cu mult mai multă forță artistică, iar administratorul a făcut un rol de zile mari. El și-a dorit mai mult victoria și s-a antrenat tot anul pentru ca norocul să fie de partea blocului nostru, ”să fie bine ca să nu fie rău”.

Primul act a început cu un călduros discurs al administratorului. Spicuiesc:

– Performanța energetică a clădirii noastre depinde de efortul nostru.  Știu că sunt printre voi persoane care se opun, însă trebuie să învățăm să ne comportăm ca o echipă. Pe termen lung, veți simți pe propria piele cât e de important ca blocul nostru să promoveze în clasa energetică A. Prețul anvelop…

– Anvelope foarte mișto, de iarnă, am și eu… bagi talpă și pe zăpadă și mergi ca vântul, spune vecinul de la 1, antreprenor în B2b, ”bloc to bloc”.

– …ării. Trebuie să izolăm termic clădirea, să schimbăm instalațiile, să punem tâmplărie nouă, să curățăm și să izolăm subsolul. Dar toate astea le știți de anul trecut. Am găsit o soluție pentru problema banilor. Un domn cu o firmă de construcții ne propune să-l lăsăm să contruiască mansardă și el se ocupă de toate costurile pentru anveloparea blocului nostru.

certificat-ieftin

Murmur general: ăăăăăă! Nu se poate! Ba se poate! certificat energetic… bani puțini, vânzare, am și anvelope de vară… prăjitură… lingi buze… rețetă… a urcat ieri cu una tânără… copil needucat… pisici și câini de ăia mici…

– Oameni buni, pentru ce ne agităm așa? Pe vremea mea, făceam târâș pe coate prin zăpadă de un metru, s-a înmuiat vremea, și moi îs și tinerii ăștia, a filosofat vecinul cu o colecție impresionantă de pantaloni scurți pe care-i poartă indiferent de anotimp. Vara, când iese să ducă gunoiul, îi asortează cu un maiou, iarna își pune tricou și, culmea înfofolelii, o pereche de șosete. Omul ăsta a fost mereu împotriva reabilitării termice a blocului pentru că, zic eu, îl sperie ideea de căldură. Pe el mi-l imaginez pescuind la copcă în apartamentul lui de la etajul 2. Mă rog, pescuind pești ”plantați” de el într-un lighean cu o crustă fină de gheață, născută de căldura din bloc.

– Domnule C, nu vă fie cu supărare părerea mea, dar o căsuță mai caldă nu vă va face și pe dumneavostră să vă înmuiați….Vremurile se schimbă și trebuie să ne schimbăm și noi, spune femeia cu alură de mătușică bogată de la etajul 1, în apartamentul căreia zici că se desfășoară un târg vintage. Fostă artistă, deține pălării, cercei, deux-piece-uri, paltoane în culori pastelate și pantofi cu toc mic, ca pe vremuri, cu miros de numere 5 și naftalină.

– Mi-e frică să nu pice zidurile pe noi dacă lipesc polistirenul ăla de bloc și-l tot zgândăre cu schele…

– Domnule, am nevoie de umbrelă în casă, despre ce vorbim aici? De ce ești dumneata contra mereu? Avem bani, să chemăm acum un auditor energetic, că pică blocul pe noi, interveni doamna de la 6. Ea e cea mai înfocată fană a reabilitării termice pentru că apartamentul ei e afectat de infiltrații. Când plouă infernal, vorba cântecului, ea iubește doar ligheanele în care picură apa din tavan.

– Apa vine de la Dumnezeu, doamnă! îi pasă replica domnul colecționar de pantaloni scurți.

– Te rog să-ți păstrezi obrăzniciile pentru dumneata! Dezbateți de un an același subiect, cred că sunteți cei mai delăsători oameni din lume. Am aceleași drepturi ca și voi în blocul ăsta și, dacă săptămâna asta mai dorm cu ligheanele în pat, vă dau în judecată! Termografia clădirii, audit energetic și drumul la lucrări!

– Doamnelor, domnilor! apăru vecinul de la parter, absent de la prima ediție a Festivalului pentru Reabilitarea Termică. Tipul e plăcut de toată lumea din două motive: e fost boxer și actual prieten cu luptători de K1 și face glume bune.

– Îmi pare rău că am întârziat, continuă el, am stat să culeg flori de mucegai de pe pereți. Special pentru dumneavostră, dragi vecini, pentru a vă ura o primăvară înmiresmată ca soluțiile antimucegai pe care le folosesc în fiecare lună. Ce ziceți, primiți cu reabilitarea termică?

– Primim, primim, cum să nu?

Și așa se sfârșește o tradiție.

Pentru Spring SuperBlog 2018

 

Reclame

Un gând despre „Cronica unei anvelopări așteptate și nu prea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s