„Doamna stătea pe o stâncă la poalele Masivului Postăvarul. Rochia din bumbac îi era umflată de vântul rece și silueta i se contura grațioasă ca o garofiță pe o creastă golașă. În zare, pădurile erau îmbrăcate în culori de toamnă, în cafeniu, galben, portocaliu și brun-roșiatic.

Aproape, în cetatea Brașovului, condusă de soțul Doamnei, se dădeau lupte crâncene de câteva zile. Răniții erau transportați în căruțe în fața Doamnei, iar ea îi vindeca, suflând praf magic asupra lor. Cavalerii se întorceau la luptă și, astfel, cetatea era mereu apărată.

Doamna era regina neîncoronată a împărăției munților. Colinda zilnic desișul pădurilor, se îmbăia în apa proaspătă de izvor, se lăsa răsfățată de soare și purta parfumul florilor albe de stâncă. Aerul curat al muntelui îi hrănea frumusețea și bunătatea ieșite din comun.

Viața i-a fost cristalină ca șerpuirea apei de izvor prin munte. După moartea ei, cenușa sa, îmbrățișată de vânt, s-a transformat într-o stâncă, înconjurată de copaci falnici. De atunci, locul poartă numele Poiana Doamnei din Poiana Brașov. După sute de ani, aici s-a construit Hotelul Royal, în amintirea Doamnei, regina neîncoronată a munților.„

Hotel royal (1)

Scriitorul rus își scoase ochelarii cu rame fine, aurii după ce terminase de citit. Era ultimul care intrase în jocul celor 10 minute de „recreează ce vezi”, un joc devenit tradiție la conferințele de literatură.

Era 8 septembrie, Ziua Internațională a Literaturii. Peste 60 de scriitori, poeți, dramaturgi, visători și boemi cu stiloul la purtător din toată lumea s-au adunat la Hotelul Royal din Poiana Brașov pentru o conferință pe tema Legende, istorie și literatură. Salonul de evenimente din Poiana Brașov a fost gazdă pentru mai multe lansări de carte, prezentări și ateliere de scriere creativă ținute de Poetesa franceză, de Nuvelistul african și de Simbolistul german.

giphy (6)

Cele două săli multifuncționale de la Hotelul Royal, cu o capacitate de 120-140 de persoane, permit organizarea a tot felul de evenimente, de la nunți, botezuri, aniversări, conferințe. Mâncarea pregătită în bucătăria proprie completează tabloul unei petreceri de pomină.

Evenimentul tău la Hotel royal (1)

Pe lângă spațiul generos și condițiile de cazare ofertante, Hotelul Royal are o amplasare fericită ce îndeamnă la visare. Unii dintre invitați au venit cu copiii lor, iar  hotelul a devenit loc de joacă atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari. Cei mici, în soarele după-amiezii, pe terasa amenajată, în timp ce părinții și restul oamenilor de cultură, se ocupau de lucruri serioase, dezbăteau idei, fenomene literare și cărți în prezentări ce au atras un public numeros.

Seara, majoritatea invitaților s-au retras în camere, unii foloseau sauna, alții erau la plimbare prin Poiana Brașov. Sala de conferințe, neîncăpătoare în urmă cu câteva ore, luminată de luna plină, era acum folosită ca loc de joacă literară pentru unii dintre invitații fără somn.

53387991.jpg.350x531_default

„Aici, tinere în rochii ușoare ca fulgii de nea dansează grațios ca balerinele pe scenă. Poveștile de dragoste se cos cu fire de nori pufoși, sub pecete de bucurie. Mi-e dor să port mănuși albe de bal și să mă simt liberă ca un fluture”, spuse Poetesa franceză cu un pahar de vin roșu în mână, luat de la barul hotelului.

1053101_1668166903445694_1922276428525810318_o

„Nu te poți opri din visare, replică Simbolistul german. Se prăbușește măreția munților peste vorbele tale și tot nu o să fii liberă ca un fluture. Ai oricum degete tocite de peniță, hai să jucăm biliard”.

53387976.jpg.1024x0

Nuvelistul african îi urmărea cu privirea. Sorbea vin fiert, aromat cu fructe, lângă șemineu.

”Știți, aș vrea să respir o iubire primitivă, nealterată de biți. Aș culca-o pe pat de cărți. Aș aduce-o la Hotel Royal la o petrecere pe o trecere de pietoni după ce  m-aș ocupa de organizarea evenimentului în Brașov. S-ar întâmpla totul într-o toamnă când copacii ar fi deja golași, să-i pot împodobi cu umbrele colorate.

”Ce e mai frumos decât călătoritul?” îl întrebă Poetesa franceză. ”Călătoritul în timp! Nu mai visa și hai pe terasă să ne jucăm!”

giphy (7)

După conferința de la Hotel Royal din Poiana Brașov, în ultimul volum de poezii al Poetesei franceze, era descrisă seara:

Redevin copil pe stânca Doamnei de altădată.

Nevăzut, trec anii ca un fior,

Dar, la Hotel Royal, ca niciodată,

Pe leagăn, mă simt ca un nor.

Pentru SuperBlog 2017

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s